Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

21 11 16

Χειρουργική αντιμετώπιση παραρρινοκολπίτιδας

Η φλεγμονή στο βλεννογόνο των παραρρινίων κόλπων ονομάζεται ιατρικά και παραρρινοκοπλίτιδα. Κάποιες φορές παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή,  η φλεγμονή αυτή επιμένει. Αν λοιπόν δεν μπορεί ν αντιμετωπιστεί συντηρητικά και υπάρχει τεκμηρίωση με βάση ενδοσκοπικά και απεικονιστικά ευρήματα επιλέγεται ο δρόμος της χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική νάρκωση με χρήση ενδοσκοπίων-κάμερας-monitor. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι μετεγχειρητικά ο ασθενής θα είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στη καθημερινότητα του.

Το συγκεκριμένο χειρουργείο γίνεται ενδοσκοπικά ώστε να βελτιώνεται το οπτικό πεδίο κατά την επέμβαση η οποία είναι λιγότερο «ακρωτηριαστική» και επιτρέπει τη μεγαλύτερη διατήρηση των φυσιολογικών δομών καθώς αφαιρείται με μεγαλύτερη ακρίβεια η πάσχουσα περιοχή. Επίσης η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλούνται εξωτερικές τομές και έχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ό σκοπός του χειρουργείου είναι διπλός πρώτον επιτυγχάνεται η οριστική διάγνωση μέσω ταυτόχρονης βιοψίας, και δευτερευόντως αποφεύγονται κατ’ αυτό τον τρόπο πιθανές σοβαρές επιπλοκές για τη ζωή του ασθενούς από χρόνιες φλεγμονές.

Το κλειδί για την τελική επιτυχία της επέμβασης έγκειται και στην πολύ καλή μετεγχειρητικά φροντίδα της περιοχής και κυρίως στον σχολαστικό καθαρισμό των χειρουργημένων κοιλοτήτων. Σύμμαχος στην οριστική θεραπεία της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω α) αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας και β) πλήρους ενδοσκοπικού ελέγχου.

Οι ασθενείς με βάση το προφίλ των οποίων κρίνεται απαραίτητο να υποβληθούν σε ενδοσκοπική χειρουργική είναι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά , όσοι εμφανίζουν πολύποδες ρινός και ακόμη όσοι εμφανίζουν είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις όγκους παραρρινίων κόλπων.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ποικίλα, ανάμεσα τους έντονες κεφαλαλγίες και επίμονος βήχας, ρινορραγίες , ζάλη, έντονο μπούκωμα καθώς και ενοχλήσεις στα αυτιά.

Επειδή τα συμπτώματα όμως αυτά μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων ασθενειών ο πλήρης διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος για να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται όντως για παραρρινοκολπίτιδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *