Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ευσταχιανή σάλπιγγα ονομάζεται ο σωλήνας που ενώνει το μέσο αυτό με τον ρινοφάρυγγα. Η ευσταχιανή σάλπιγγα έχει δύο στόμια και κύριος ρόλος της είναι η προστασία του τυμπάνου. Τον περισσότερο καιρό η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κλειστή, για να μην εισέρχονται εκκρίσεις στο μέσο αυτί, ενώ ανοίγει μόνο κατά την κατάποση και το χασμουρητό για να εξισορροπείται η πίεση. Επίσης, στραγγίζει το μέσο αυτί από υγρά.

Όταν παρουσιάζεται δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας, σημαίνει ότι δεν ανοιγοκλείνει σωστά ή κάτι την εμποδίζει. Το πρόβλημα αυτό έχει τα εξής συμπτώματα: έκπτωση ακοής, αίσθηση πίεσης, βούλωμα και θόρυβος κατά το ξεβούλωμα του αυτιού.  

Μια δυσλειτουργική ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη ρύθμιση της πίεσης στο αυτί, καθώς επίσης και στην αποστράγγισή του από εκκρίσεις. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκληθούν παθήσεις όπως είναι η μέση ωτίτιδα ή το χολοστεάτωμα.

Η δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να προκληθεί από πολύποδες, οίδημα, λυκόστομα ή από καταστροφή του χόνδρου που την περιβάλλει.

Η διάγνωση της εν λόγω πάθησης από τον ιατρό σας μπορεί να γίνει με τυμπανομετρία, με τη χρήση ενδοσκοπίου ή με την παρατήρηση του αυτιού σας με ωτοσκόπιο ενώ εσείς εκπνέετε. Εφόσον διαγνωστεί το πρόβλημα, ο ιατρός σας θα σας συστήσει ανάλογη θεραπεία. Συχνά η αντιμετώπιση γίνεται με αποσυμφορητικά φάρμακα, ενώ σπανιότερα το πρόβλημα χρίζει χειρουργικής αντιμετώπισης.