Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Η κηψελίδα ωτός (βύσμα κυψελίδας), δεν είναι τίποτα παραπάνω από συγκέντρωση κεριού στο αυτί. Η κυψελίδα, σε φυσιολογικές ποσότητες, κάθε άλλο παρά βλαπτική είναι. Το κερί έχει αντιβακτηριδιακές και λιπαντικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει το αυτί και λειτουργεί ως αυτοκαθαριστικός παράγοντας. Το κερί δεν σχηματίζεται κοντά στο τύμπανο αλλά στο εξωτερικό του και με το μάσημα μεταφέρεται προς τα έξω και πέφτει.

Η συχνή χρήση μπατονέτας, μπορεί ωστόσο να σπρώξει το κερί προς τα μέσα, κοντά στο τύμπανο και να δημιουργήσει πρόβλημα. Άλλες περιπτώσεις απόφραξης του ακουστικού πόρου έχουμε όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί ακουστικά βαρηκοΐας, ωτοασπίδες ή αν είναι κολυμβητής -όπου έχει παρατηρηθεί αυξημένη παραγωγή κεριού.

Τα αυτιά κανονικά δεν πρέπει να καθαρίζονται και ιδίως όχι με μπατονέτα. Αν όμως υπάρχει συσσώρευση κεριού, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, ιδίως αν εμφανίσετε πόνο στα αυτιά, μερική απώλεια ακοής, εμβοές, κνησμό ή κακοσμία. Αρχικά, ο ιατρός θα σας συστήσει να τοποθετήσετε σταγόνες ελαιόλαδου ή baby oil ή ειδικές σταγόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έτσι ώστε να μαλακώσει το κερί. Αν η θεραπεία στο σπίτι δεν αποδώσει καρπούς, αν υπάρχει πιθανότητα διάτρησης του τυμπανικού υμένα ή πάσχετε από διαβήτη, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό σας για αφαίρεση του βύσματος κυψελίδας, είτε με πλύση, είτε με αναρρόφηση ή σε δυσκολότερες περιπτώσεις με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου.

Η συγκέντρωση κυψελίδας είναι ένα φαινόμενο που δε θα πρέπει να σας ανησυχεί ιδιαίτερα. Συμβαίνει σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει στενό ακουστικό πόρο, αυξημένη τριχοφυΐα στο ακουστικό κανάλι, κάποια δερματική πάθηση ή άτομα των οποίων ο ακουστικός πόρος δεν είναι πλήρως διαμορφωμένος. Άλλες παθήσεις που οδηγούν στην αυξημένη συγκέντρωση κεριού είναι οι συχνές εξωτερικές ωτίτιδες, τα οστεώματα ή απλά η ύπαρξη ιστορικού. Αν διαπιστώσετε αυξημένη συγκέντρωση κυψελίδας επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, για να λάβετε κατάλληλες οδηγίες και γενικότερα συμβουλευτείτε τον για το πώς θα πρέπει να φροντίζετε την υγιεινή των αυτιών σας, καθώς οι λάθος συνήθειες στον καθαρισμό είναι αυτές που συνήθως δημιουργούν τέτοια προβλήματα.