Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Η ωτίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του αυτιού, που κυρίως εμφανίζεται στα παιδιά καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν πολύ μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα, κάτι που την καθιστά πιο ευάλωτη σε ιούς και μικρόβια, ενώ φράσει πιο εύκολα.

Οι ωτίτιδες χωρίζονται σε διάφορα είδη. Υπάρχει η μέση και η εξωτερική ωτίτιδα, η μία εμφανίζεται πιο συχνά το χειμώνα ενώ η άλλη το καλοκαίρι. Η μέση ωτίτιδα χωρίζεται σε οξεία πυώδη ωτίτιδα και στην εκκριτική ωτίτιδα. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Η μέση ωτίτιδα προσβάλει την περιοχή μεταξύ τυμπάνου και λαβυρίνθου κι εμφανίζεται συνήθως μετά από γρίπη, κρυολόγημα ή ιγμορίτιδα, που οφείλονται σε μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος. Τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα και περιλαμβάνουν πυρετό, έντονο πόνο ή και απώλεια ισορροπίας. Συγκεκριμένα η οξεία πυώδης ωτίτιδα παρουσιάζει έκκριση πύον από τη βλεννογόνο του έσω αυτιού, που συνοδεύεται οξύ πόνο και παροδικό περιορισμό της ακοής. Αν η οξεία πυώδης ωτίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με αντιβίωση, το πύον μπορεί να δημιουργήσει διάτρηση τυμπάνου ή σπάνια να εισχωρήσει βαθύτερα στον εγκέφαλο προκαλώντας ακόμα και μηνιγγίτιδα και μαστοειδίτιδα.

Όταν η αντιμετώπιση της πυώδους ωτίτιδας δεν είναι ριζική και τα αυτιά συνεχίσουν την έκκριση υγρού, τότε έχουμε την εμφάνιση της χρόνιας ή εκκριτικής ωτίτιδας. Η εκκριτική ωτίτιδα οφείλεται συνήθως σε ιούς και η αντιμετώπισή της γίνεται με αναλγητικά, αντιπυρετικά και σκευάσματα που βοηθούν στην αποχώρηση του οιδήματος.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι στην ουσία μια φλεγμονή στον έξω ακουστικό πόρο, που οφείλεται σε βακτήρια ή μύκητες. Η αυξημένη υγρασία στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να προκαλέσει εξωτερική ωτίτιδα, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε κολυμβητές, γι’ αυτό και ονομάζεται “ωτίτιδα της πισίνας” ή “αυτί του κολυμβητή”. Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας είναι πόνος στο αυτί, φαγούρα, έκκριση κίτρινου πύου με άσχημη μυρωδιά και επιδείνωση της ακοής.   

Η εξωτερική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται με τοπική θεραπεία. Επισκεφθείτε τον ιατρό σας, ο οποίος θα σας καθαρίσει τον ακουστικό πόρο, ενδεχομένως θα σας χορηγήσει ειδικές σταγόνες για τη μείωση της φλεγμονής και αντιβιοτικά για τον έλεγχο της λοίμωξης. Είναι σημαντικό κατά την περίοδο της ανάρρωσης να προστατέψετε το αυτί σας, έτσι ώστε να μην εισχωρήσει νερό. Αν δεν υπάρξουν σημάδια βελτίωσης μετά από λίγες 3-4 ημέρες, ενδεχομένως να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά από το στόμα.

Οι ωτίτιδες είναι ένα συχνό φαινόμενο τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι σημαντικό ο ασθενής να απευθυνθεί έγκαιρα στον γιατρό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά ανάλογα με το τι έχει προκαλέσει την ωτίτιδα.