Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Παρωτίδα είναι ένας εκ των σιελογόνων αδένων. Υπάρχουν δύο παρωτίδες, μία σε κάθε πλευρά του προσώπου. Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων σε τμήμα του αδένα μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση όγκου σε αυτή την περιοχή του προσώπου. Ωστόσο το 90% των όγκων της παρωτίδας είναι καλοήθεις.

Οι όγκοι αυτοί συνήθως δεν εμφανίζουν πόνο ή κάποια άλλη ενόχληση, προκαλούν ωστόσο ασυμμετρία στο πρόσωπο και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό. Το μικρό ποσοστό των όγκων που προκαλεί πόνο, μούδιασμα ή παράλυση, είναι αιτία ανησυχίας καθώς ενδεχομένως να πρόκειται για κακοήθη εξαλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν ο όγκος είναι καλοήθης, πρέπει να αφαιρεθεί καθώς θα συνεχίσει να μεγαλώνει και με την πάροδο των χρόνων μπορεί προκαλέσει παράλυση του νεύρου του προσώπου ή ακόμα και να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της παρωτίδας είναι ένα σύνθετο χειρουργείο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 90’ έως 3 ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με τον όγκο της μάζας και το σημείο που έχει αναπτυχθεί.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η αφαίρεση παρωτίδας μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές. Μία εξ αυτών είναι η παράλυση του προσώπου, που εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 15-20%, καθώς η παρωτίδα βρίσκεται πολύ κοντά στο προσωπικό νεύρο. Η αδυναμία αυτή του προσωπικού νεύρου παύει να υφίσταται μετά από μερικές εβδομάδες, με μόνη εξαίρεση του 1% των περιπτώσεων που μπορεί να εμφανίσει μόνιμη βλάβη.

Επίσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μούδιασμα γύρω από την περιοχή του αυτιού, το οποίο συνήθως αποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες, πλην κάποιων περιπτώσεων που το μούδιασμα γίνεται μόνιμο. Σε μικρότερο ποσοστό κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αιμάτωμα ή συλλογή σάλιου, το οποίο εύκολα παροχετεύεται με μια μικρή βελόνα. Ένα ποσοστό των ασθενών ενδέχεται επίσης μα εμφανίσει σύνδρομο Frey, δηλαδή εφίδρωση και κοκκίνισμα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό συμβαίνει όταν το νεύρο που πηγαίνει στην παρωτίδα, μετά την επέμβαση, επεκταθεί στους ιδρωτοποιούς αδένες. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση ανθιδρωτικού σπρέι.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από την πραγματοποίηση ενός τέτοιου χειρουργείου, ο θεράπων ιατρός παρακολουθεί στενά τον ασθενή, για την καλύτερη διαχείριση της μετεγχειρητικής του πορείας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις επιπλοκές του χειρουργείου, μιλήστε ελεύθερα με τον ιατρό σας, καθώς είναι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση ο φόβος σας για το χειρουργείο να σας αποτρέψει από την πραγματοποίηση της επέμβασης.