ΩτίτιδεςΟι ωτίτιδες στα παιδιά είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στα πρώτα χρόνια τις ζωής τους. Πρόκειται για λοιμώξεις που περνούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να προκαλέσουν επιπλοκές. Αν όμως συμβούν επανειλημμένα ή δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να δημιουργήσουν πιο εκτεταμένες βλάβες, ακόμα και βαρηκοΐα.

 

Πώς προκαλούνται οι ωτίτιδες;

Όταν ένα παιδί εμφανίσει συνάχι εξαιτίας κάποιας λοίμωξης, ίωσης ή αλλεργίας, υπάρχει η πιθανότητα να συγκεντρώσει υγρό στο μέσο αυτί, μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, που ενώνει το μέσο αυτί με το πίσω τμήμα της μύτης και το ρινοφάρυγγα. Η απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας και η συγκέντρωση υγρού στο μέσο αυτί, εάν το υγρό επιμολυνθεί από ιούς ή βακτήρια, οδηγεί σε οξεία μέση ωτίτιδα η οποία εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο αυτί και κάνει ιδίως τα μικρότερα παιδιά να κλαίνε, να έχουν το χέρι συνεχώς στο αυτί που τα πονάει και να είναι ευερέθιστα. Επιπλέον μπορεί να εκδηλωθούν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετός, απώλεια της όρεξης, διαταραχή του νυχτερινού ύπνου.

Αν μετά την πάροδο της οξείας μέσης ωτίτιδας, το υγρό παραμείνει στο αυτί του παιδιού, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε εκκριτική μέση ωτίτιδα. Η εν λόγω πάθηση έχει πιο ήπια χαρακτηριστικά και είναι πιο εύκολο να μην γίνει αντιληπτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις το υγρό απορροφάται με την πάροδο των μηνών και η ακοή του παιδιού επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Αν όμως, περάσουν 3 μήνεςκαι η ακοή του παιδιού δεν επανέλθει, που σημαίνει ότι το υγρό παραμένει στο μέσο αυτί (glue ear), τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ξανά τον ωτορινολαρυγγολόγο για περαιτέρω έλεγχο (έλεγχο για υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων) και αντιμετώπιση, που περιλαμβάνει την μυριγγοτομή και τοποθέτηση λεπτών σωλήνων αερισμού στο τύμπανο ώστε να παροχετευτεί το υγρό, πολύ συχνά σε συνδυασμό με αδενοειδεκτομή (χειρουργική αφαίρεση στα κρεατάκια).

Η επέμβαση γίνεται στο χειρουργείο και το παιδί επιστρέφει το απόγευμα στο σπίτι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια),όταν χρειάζεται, και στη συνέχεια γίνεται μια μικρή τομή (μυριγγοτομή) στο τύμπανο για την απομάκρυνση του υγρού από το μέσο αυτί και η τοποθέτηση ενός μικρού σωληνίσκου, που λειτουργεί σαν αεραγωγός. Ο σωληνίσκος παραμένει στο αυτί για 6-8 μήνες οπότε και αποβάλλεται αυτόματα και ο τυμπανικός υμένας επουλώνεται.

 

Συνήθως μετά την ηλικία των 4 ετών τα παιδιά παύουν να παρουσιάζουν τόσο συχνά ωτίτιδες. Ωστόσο, είναι σημαντικό για όσο διάστημα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αυτά, να τύχουν της καλύτερης παρακολούθησης και αντιμετώπισης, ώστε να μην επηρεαστεί η ακοή και η εξέλιξη της ομιλίας τους. Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα. Μη διστάσετε να τον συμβουλευτείτε!