Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

9 12 16

Βραχνάδα στη Φωνή. Πότε είναι επικίνδυνη;

Βράγχος Φωνής (βραχνάδα) ονομάζουμε την αλλοίωση της φωνής η οποία προκαλείται από παθολογίες που μπορεί να εντοπίζονται στις γνήσιες φωνητικές χορδές ή και σε άλλες περιοχές του λάρυγγα.

Πολύ συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι προβλήματα από το στομάχι και τον οισοφάγο, με τη μορφή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) ή της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης (ΛΦΠ), οπότε και μόνο πεψίνες -και όχι γαστικό περιεχόμενο όπως στη ΓΟΠ- επιστρέφουν από το στομάχι προς το λαιμό. Αυτή προκαλεί βραχνάδα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ερεθιστικό βήχα και αίσθημα κόμπου στο λαιμό, κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται από καούρες, ξινίλες, βάρος πίσω από το στήθος.

Το κοινό κρυολόγημα επίσης συχνά συνοδεύεται συνήθως από βραχνάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πίνουμε πολλά υγρά σε φυσιολογική θερμοκρασία, να αποφεύγουμε να μιλάμε πολύ ή να μιλάμε δυνατά, αλλά και να αποφεύγουμε για την περίοδο του κρυολογήματος το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Πολυποειδείς εκφυλίσεις ή όζοι( ‘κομβία’)των γνήσιων φωνητικών χορδών είναι μία ακόμη αιτία βραχνάδας.Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την αιτιολογία και μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, και σε ορισμένες περιπτώσεις (δυσφωνία) μπορεί να είναι σκόπιμη και η συμβολή του λογοθεραπευτή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ένα από τα σημαντικότερα αίτια που προκαλεί βράγχος φωνής είναι ο καρκίνος του λάρυγγα. Δυστυχώς πολλές φορές η διάγνωση του καρκίνου γίνεται καθυστερημένα, αυτό οφείλεται στο ότι στα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται η βραχνάδα.

Όταν κάποιος έχει βραχνάδα περισσότερες από 15 – 20 μέρες και δεν έχει άλλες ενδείξεις λοίμωξης στο αναπνευστικό, είναι απαραίτητο να υποβληθεί προληπτικά σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει ενδοσκόπηση ρινός – φάρυγγος – λάρυγγος και στροβοσκόπηση για πληρέστερο έλεγχο των φωνητικών χορδών, καθώς και παραπομπή για έλεγχο θυρεοειδούς.

Επειδή ο καρκίνος του λάρυγγα στα αρχικά του στάδια έχει λίγες ή καθόλου εκδηλώσεις, οι καπνιστές, που παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, θα πρέπει προληπτικά και σε ετήσια βάση να εξετάζονται από ωτορινολαρυγγολόγο.

Αν υπάρχει υποψία για κακοήθεια, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε μικρολαρυγγοσκόπηση και λήψη ιστού για βιοψία ή πλήρη αφαίρεση της βλάβης.

Ο ασθενής που παραπέμπεται για πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο κεφαλής και τραχήλου, με την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα θα εξασφαλίσει την έγκαιρη και σωστή διάγνωση που είναι απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί η ίαση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *