Πολύποδες Ρινός – Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται
Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις διογκώσεις του ρινικού βλεννογόνου σε σχήμα σταγόνας με ανοιχτό χρώμα, είναι λείοι και γυαλιστεροί, ενώ δεν προκαλούν πόνο.
Tο μέγεθός τους στα πρώτα στάδια είναι μικρό, όμως εάν δεν αντιμετωπιστούν μεγαλώνουν διαρκώς με αποτέλεσμα πολλές φορές το μέγεθός τους να είναι τόσο μεγάλο που να μπλοκάρουν τη δίοδο του αέρα στην μύτη (εισπνοή και εκπνοή).
Σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν επισκεφθεί κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο και συνεχίζει να τους παραμελεί, οι ρινικοί πολύποδες γεμίζουν τα ιγμόρεια και τις λοιπές κοιλότητες του προσώπου με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει – εκτός από τη ρινική δυσχέρεια που διαρκώς επιδεινώνεται– οπισθορρινική και ρινική καταρροή, κεφαλαλγίες, μείωση ή ακόμη και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης του. Δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι δημιουργίας τους στην περιοχή της μύτης, όμως, συχνά συνδέονται με ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας και άσθματος.
Η χρήση κορτικοστερεοειδών μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μειώσει ή και να εξαλείψει τους πολύποδες, το αποτέλεσμα όμως είναι παροδικό και με διαρκώς μικρότερη διάρκεια καθώς οι πολύποδες αυξάνονται σε μέγεθος και αριθμό περιοχών που καταλαμβάνουν. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς με ρινική πολυποδίαση ελέγχονται τελικά με ενδοσκοπικό χειρουργικό καθαρισμό των πολυπόδων (ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων – FESS), ο οποίος εξασφαλίζει παράλληλα και τη διαφύλαξη του υγειούς βλεννογόνου της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Με τη μέθοδο αυτή, ο ωτορινολαρυγγολόγος έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει όλο το εσωτερικό της μύτης, ακόμα και τα ιγμόρεια και τις υπόλοιπες κοιλότητες του προσώπου, ενώ δεν πραγματοποιούνται εξωτερικές τομές.
Παρόλο που η επέμβαση έχει πολύ καλά μακρόχρονα αποτελέσματα στους περισσότερους ασθενείς, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε βάθος χρόνου. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ασθενείς που παρουσιάζουν από το ιστορικό τους ρινικούς πολύποδες και άσθμα ή ρινικούς πολύποδες, άσθμα και ευαισθησία στην ασπιρίνη. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς αυτοί τίθενται υπό τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση και έγκαιρη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ανά περιόδους ούτως ώστε να αποφεύγεταιπιθανή υποτροπή και να εξασφαλίζεται στον ασθενή το μέγιστο δυνατό διάστημα που είναι ελεύθερος συμπτωμάτων και φυσικά αποτρέπει την εμφάνιση επιπλοκών.
Σε όλες τις περιπτώσεις, όταν ο ασθενής αντιληφθεί συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανά την παρουσία ρινικών πολυπόδων, πρέπει να ελεγχθεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο στο ιατρείο, πολύ σύντομα και τελείως ανώδυνα με ενδοσκόπηση της μύτης με τη χρήση λεπτής ενδοσκοπικής κάμερας. Σε περίπτωση που αυτό κρίνεται σκόπιμο, ο έλεγχος ολοκληρώνεται με απεικόνιση της περιοχής ρινός- παραρρινίων με αξονική τομογραφία που μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την έκταση του προβλήματος, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό προεγχειρητικά για την λήψη πιθανής απόφασης αλλά και πλάνου για χειρουργείο.