Χειρουργική αντιμετώπιση παραρρινοκολπίτιδας

παραρρινοκοπλίτιδα

Χειρουργική αντιμετώπιση παραρρινοκολπίτιδας

Η φλεγμονή στο βλεννογόνο των παραρρινίων κόλπων ονομάζεται ιατρικά και παραρρινοκοπλίτιδα.

 

Κάποιες φορές, παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή,  η φλεγμονή αυτή επιμένει. Αν, λοιπόν, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά και υπάρχει τεκμηρίωση με βάση ενδοσκοπικά και απεικονιστικά ευρήματα, επιλέγεται ο δρόμος της χειρουργικής αντιμετώπισης, με την Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική νάρκωση με χρήση ενδοσκοπίων-κάμερας-monitor. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι μετεγχειρητικά ο ασθενής θα είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στη καθημερινότητά του.

 

Το συγκεκριμένο χειρουργείο γίνεται ενδοσκοπικά, ώστε να βελτιώνεται το οπτικό πεδίο κατά την επέμβαση.

 

Ως αποτέλεσμα, η επέμβαση είναι λιγότερο «ακρωτηριαστική» και επιτρέπει τη μεγαλύτερη διατήρηση των φυσιολογικών δομών, καθώς αφαιρείται με μεγαλύτερη ακρίβεια η πάσχουσα περιοχή. Επίσης, με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν προκαλούνται εξωτερικές τομές και ο ασθενής έχει ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Στόχος της επέμβασης

Ο σκοπός του χειρουργείου είναι διπλός.

 

Αρχικά, επιτυγχάνεται η οριστική διάγνωση της πάθησης μέσω ταυτόχρονης βιοψίας, και δευτερευόντως αποφεύγονται, κατ’ αυτό τον τρόπο, πιθανές σοβαρές επιπλοκές για τη ζωή του ασθενούς από χρόνιες φλεγμονές.

 

Το κλειδί για την τελική επιτυχία της επέμβασης έγκειται και στην πολύ καλή μετεγχειρητικά φροντίδα της περιοχής και κυρίως στον σχολαστικό καθαρισμό των χειρουργημένων κοιλοτήτων.

 

Ποιοί ασθενείς πρέπει να υποβληθούν σε ενδοσκοπική χειρουργική;

Σύμμαχος στην οριστική θεραπεία της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας είναι η έγκαιρη διάγνωση μέσω:

  1. αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας
  2. πλήρους ενδοσκοπικού ελέγχου

Οι ασθενείς με βάση το προφίλ των οποίων κρίνεται απαραίτητο να υποβληθούν σε ενδοσκοπική χειρουργική, είναι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά, όσοι εμφανίζουν πολύποδες ρινός και όσοι εμφανίζουν είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις όγκους παραρρινίων κόλπων.

 

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουν οι ασθενείς είναι ποικίλα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα παρακάτω:

  • έντονες κεφαλαλγίες και επίμονος βήχας
  • ρινορραγίες
  • ζάλη
  • έντονο μπούκωμα
  • ενοχλήσεις στα αυτιά

Όμως, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων ασθενειών. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητος ο πλήρης διαγνωστικός έλεγχος από Ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να αποσαφηνιστεί αν πρόκειται όντως για παραρρινοκολπίτιδα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χειρουργική αντιμετώπιση της παραρρινοκολπίτιδας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 68 33 193. Η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Ενηλίκων και Παίδων, Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη είναι στη διάθεσή σας.