Μεγάλη Μύτη; Βρείτε τη λύση με Λειτουργική Ρινοπλαστική

Τον όρο «μεγάλη μύτη» τον χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι για να περιγράψουν γενικευμένα το σύνολο σχεδόν των αισθητικών προβλημάτων της μύτης.

Φαρδιά, μακριά ή μύτη με ύβο, όλα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του όρου «μεγάλη μύτη».

Μία επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση οφείλει να λύσει ταυτόχρονα όλα τα επιμέρους προβλήματα, από το ριζορρίνιο έως την κορυφή της ρινός.

Βασικές Λειτουργίες της Μύτης

Ας πάρουμε όμως  τα πράγματα από την αρχή: Η μύτη έχει έναν ιδιαίτερα πολύτιμο λειτουργικό ρόλο.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η αναπνοή και η όσφρηση εκτελούνται από αυτήν.  Ταυτόχρονα η μύτη συμβάλει και στη διαμόρφωση της φωνής.  Συνεπώς μια μύτη πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να λειτουργεί άρτια.

Διαστάσεις της «Αρμονικής Μύτης»

Η αρμονία της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αρμονίας του προσώπου μας.

Μία μύτη αρμονική για κάθε πρόσωπο έχει συγκεκριμένες αναλογίες και όχι  πανομοιότυπες διαστάσεις για όλα τα πρόσωπα.

Αναλογίες :

Η αρμονική μύτη καταλαμβάνει το 1/3 του μήκους και το 1/5 του πλάτους του προσώπου. Η μέτωπο-ρινική γωνία ιδανικά είναι 115-130°, με πιο επιθυμητή γωνία από τις γυναίκες τις 120-130°, ενώ οι άντρες ζητούν κατά κύριο λόγο πιο οξείες γωνίες. Η ρινοχειλική γωνία ιδανικά στις γυναίκες κυμαίνεται μεταξύ 100-110° ενώ στους άνδρες ιδανικά είναι πιο οξεία, 90-100°. Επιπλέον, εάν τραβήξουμε μια νοητή γραμμή από την κορυφή της μύτης προς το πηγούνι, αυτή ιδανικά θα πρέπει να είναι περίπου 4mm μπροστά από το άνω χείλος και 2mm μπροστά από το κάτω χείλος.

Συνεπώς, γίνεται κατανοητό πως κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ρινοπλαστικής ελέγχεται συνεχώς η διαμόρφωση της μύτης σε σχέση με όλο το πρόσωπο. Αυτό γίνεται βήμα – βήμα, με σεβασμό στους ιστούς και χωρίς βιασύνη, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα που συμφωνεί με τους κανόνες της φύσης αλλά και με τις επιθυμίες και προσδοκίες του κάθε ανθρώπου.

Ποια μύτη θεωρείται “μεγάλη”;

“Μεγάλη  μύτη” θεωρείται εκείνη που έχει μέγεθος  δυσανάλογο σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Κατ’ αντιστοιχία, μία επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση διόρθωσης  της μύτης δεν μπορεί να γίνεται με απόλυτο πρότυπο τη μύτη κάποιου άλλου προσώπου. Κι αυτό πολύ απλά γιατί κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό όπως και οι αναλογίες και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του.

Ο ρινοχειρουργός που θα αναλάβει να διορθώσει τα λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα της μύτης θα πρέπει να έχει τη γνώση, την εμπειρία και την αισθητική ούτως ώστε να προσφέρει το αρτιότερο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα στον ασθενή του.

 

Η Ρινοπλαστική αποτελεί τη συχνότερα εκτελούμενη αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι αποφασίζουν να διορθώσουν κάποιο σημείο της μύτης τους που δεν τους ικανοποιεί.

Τι μας ζητούν συνήθως οι ασθενείς να διορθώσουμε;

Τα συχνότερα αισθητικά προβλήματα, που σχετίζονται με το μέγεθος της μύτης είναι:

  • Ύβος ή Καμπούρα της Μύτης.
    Είναι το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα που οδηγεί στην απόφαση διόρθωσης της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης τόσο στη χώρα μας όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Με τη διόρθωση του ύβου στην ουσία διορθώνεται το προφίλ.Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε πως με τη ρινοπλαστική “δημιουργούμε αρμονικά προφίλ”.
  • Δυσμορφίες στην κορυφή της μύτης.

    Οι παρεμβάσεις στην κορυφή της μύτης μπορεί να αφορούν σε :λέπτυνση μιας φαρδιάς κορυφής,

    ανύψωση μιας πεσμένης κορυφής,

    διόρθωση μιας κορυφής που υπερ-προβάλλει σε σχέση με το υπόλοιπο προφίλ του προσώπου.

 

Ο άρτιος (αισθητικά αλλά και λειτουργικά) χειρισμός της κορυφή της μύτης είναι ίσως το πιο δύσκολο, τεχνικά, στάδιο της Ρινοπλαστικής. Απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, μεγάλη χειρουργική εμπειρία και προσοχή-εμμονή του χειρουργού στη λεπτομέρεια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι σωστό και αισθητικά άρτιο για τον κάθε ασθενή. Τελικά όμως, ο άρτιος χειρουργικός χειρισμός της κορυφής είναι αυτός που δίνει το πλέον ολοκληρωμένο και φυσικό αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική.

 

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε με τη ρινοπλαστική, το πρώτο βήμα που καθορίζει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της επέμβασης είναι η αξιολόγηση της κατάστασης από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Ρινοχειρουργό.

Στόχος είναι μία μύτη που αναπνέει τέλεια και ταυτόχρονα αναδεικνύει το πρόσωπο από όποια γωνία και αν το βλέπει κανείς (en face, profile, 3 /4).

Η Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη είναι ΩΡΛ Χειρουργός, εξειδικευμένη Ρινοχειρουργός, με πολύ μεγάλη χειρουργική εμπειρία στις διορθωτικές επεμβάσεις της μύτης (πρώτες επεμβάσεις, επανεπεμβάσεις μετά από αποτυχημένες προηγούμενες επεμβάσεις, επεμβάσεις μετά από κακώσεις της ρινός). Εάν η μύτη σας δεν αναπνέει καλά, ή είναι μεγάλη, ή λοξή, ή χτυπημένη, ή φαρδιά κλπ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το διαγνωστικό σας ραντεβού και να ενημερωθείτε αναλυτικά και εξατομικευμένα, με σεβασμό στις δικές σας ανάγκες και προσδοκίες.

Επικοινωνία

Επικοινωνία