Αναπνοή από το στόμα: Απλή συνήθεια ή όχι; 

αναπνοή από το στόμα

Με περίπου 25.000 αναπνοές την ημέρα ένας μέσος ενήλικας τροφοδοτεί τον οργανισμό του με την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου. Η αναπνοή είναι μία διαδικασία που πραγματοποιείται αυτόματα στους υγιείς ανθρώπους. Το κέντρο της αναπνοής διακρίνεται στα: εισπνευστικό και εκπνευστικό κέντρο που βρίσκονται στον προμήκη μυελό και στο απνευστικό και πνευμοταξικό που βρίσκονται στη γέφυρα.

Δύο είναι οι αναπνευστικές οδοί, μέσω των οποίων αναπνέουμε: η μύτη (που πρέπει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο) και το στόμα.

 

Γιατί πρέπει να αναπνέουμε κυρίως από τη μύτη; Γιατί η αναπνοή από το στόμα  διαφέρει ποιοτικά;

Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών «προετοιμασίας του εισπνεόμενου αέρα», οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατά τη ρινική αναπνοή.

✔ Τα επιθηλιακά κύτταρα της μύτης φιλτράρουν τον εισπνεόμενο αέρα καθαρίζοντάς τον από αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη και παθογόνους μικροοργανισμούς.

✔ Ο αέρας που περνάει από τη μύτη εφυγραίνεται, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο το λαιμό, το λάρυγγα, τους βρόγχους και τους πνεύμονες από την ξηρότητα.

✔ Η μύτη ρυθμίζει και τη θερμοκρασία του αέρα, ώστε να τη φτάσει στη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος πριν εισέλθει στον οργανισμό.

✔ Οι ρινικές βαλβίδες και οι κόγχες της μύτης ρυθμίζουν το ρυθμό, τη συχνότητα και τον όγκο του εισπνεόμενου αέρα.

✔ Η ρινική αναπνοή, σε συνδυασμό με την όσφρηση, ενεργοποιεί μια σειρά εγκεφαλικών ηλεκτρικών σημάτων στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τα συναισθήματα και τη μνήμη (σύμφωνα με έρευνα της Northernwest Medicine ).

✔ Η ρινική αναπνοή ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του άγχους και του

✔ Η αναπνοή από τη μύτη συμβάλλει στην καλύτερη οξυγόνωση του αίματος κατά 10 – 15% . Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο αργή από την αναπνοή από το στόμα, επομένως δίνει στον οργανισμό μας περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί το οξυγόνο που προσλαμβάνει.

✔ Η αναπνοή από το στόμα επηρεάζει τη φυσιολογική θέση της γλώσσας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σύγκλεισης και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. Επιπλέον έχει αποδειχθεί πως σε νεαρές ηλικίες η στοματική αναπνοή μπορεί να έχει επίδραση στη διαμόρφωση του σχήματος του προσώπου. Καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα οξυγόνου,  «σπρώχνει» την κάτω γνάθο προς τα εμπρός.

 

Πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει αν αναπνέει κυρίως από το στόμα και λιγότερο από τη μύτη;

Συμπτώματα που οφείλουν να μας υποψιάσουν σχετικά με την ποιότητα της ρινικής αναπνοής:

  • Ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας
  • Κακοσμία της αναπνοής
  • Βραχνάδα που επιμένει και δε σχετίζεται με παθολογίες από την περιοχή του λάρυγγα

Τα άτομα που αναπνέουν κυρίως από το στόμα όταν κοιμούνται μπορεί να παρατηρούν τα εξής:

  • Καθημερινό ροχαλητό
  • Ατελή ξεκούραση (ξυπνούν κουρασμένοι)
  • Χρόνια κόπωση

 

Τι συμβαίνει με τα παιδιά και την αναπνοή από το στόμα;

Όπως συμβαίνει και στους ενήλικες, έτσι και τα παιδιά που αναπνέουν κυρίως από το στόμα ροχαλίζουν και κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό, ενώ πολύ συχνά μπορεί να κάνουν και επεισόδια υπνικής άπνοιας (διακοπής της αναπνοής τους κατά τον ύπνο για δευτερόλεπτα), όταν συνυπάρχει και υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών τους. Τα παιδιά που παρουσιάζουν επεισόδια υπνικής άπνοιας παρουσιάζουν και ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης
  • Ευερεθιστότητα
  • Αυξημένα επεισόδια αφύπνισης και κλάματος τη νύχτα
  • Ξηρότητα στο στόμα και στα χείλη
  • Προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο
  • Υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας

 

Ποια είναι τα πιθανά αίτια για την αναπνοή από το στόμα;

Η αιτία της αναπνοής από το στόμα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η μεγάλου βαθμού απόφραξη του ρινικού αεραγωγού. Με απλά λόγια, όταν παρεμποδίζεται η φυσιολογική διέλευση του αέρα από τη μύτη, ο πάσχων καταφεύγει αυτόματα στην άλλη πηγή που μπορεί να του παρέχει οξυγόνο, το στόμα.

Οι πιθανότερες αιτίες της ρινικής απόφραξης είναι:

 

Ποια η αντιμετώπιση;

Η διάγνωση και αντιμετώπιση της στοματικής αναπνοής γίνονται από Ειδικό Χειρουργο – ΩΡΛ – Ρινοχειρουργό. Μετά τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού,  ακολουθεί η  κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση της ρινός, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Στη συνέχεια, και ανάλογα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, θα ζητηθεί -ή όχι- περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος και θα προταθεί ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης, συντηρητικός ή χειρουργικός.

Στις περιπτώσεις όπου η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής οφείλεται σε ανατομικά προβλήματα και παθολογίες, η χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων κόλπων ( FESS), η κογχοπηξία και η κογχοπλαστική, η αδενοειδεκτομή και η Λειτουργική Ρινοπλαστικη αποτελούν τις επεμβάσεις εκλογής, οι οποίες δίνουν λύση αίροντας το όποιο κόλλημα εντοπίζεται κλινικά και χαρίζοντας στους ασθενείς ανεμπόδιστη αναπνοή και κατ’ επέκταση ποιότητα ζωής και ύπνου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων της ρινός μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τη Χειρουργό ΩΡΛ – Ειδική Ρινοχειρουργό Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη.

 

επικοινωνίαΕπικοινωνία