Αξίζει τελικά να ντρέπεται κανείς να βάλει ακουστικό βαρηκοΐας με το “τίμημα” να χάνει την επικοινωνία με το περιβάλλον του;
Η βαρηκοΐα που οφείλεται στη γήρανση ονομάζεται Πρεσβυακουσία. Πρόκειται για ένα “φυσιολογικό” φαινόμενο, όπως συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού που επηρεάζονται με το πέρασμα των ετών (π. χ. όραση, δέρμα, μεταβολικό σύστημα, οστά κλπ). Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις οικογένειες έχει τουλάχιστον ένα άτομο που παρουσιάζει δυσκολία ακοής λόγω ηλικίας.
Ηλικία και Διαταραχές στην ακοή
Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, είναι φυσικό τα οργανικά συστήματα να “γηράσκουν ”και να μη λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα αυτιά μας. Ο βαθμός που αυτό συμβαίνει αλλά και η ηλικία έναρξης είναι τελείως διαφορετική από άτομο σε άτομο, για αυτό και θα πρέπει να παρακολουθείται με ένα απλό ακοολογικό check- up.
Μετά την ηλικία των 50 ετών (κατά μέσο όρο) η ακοή συχνά φθίνει. Κατά κύριο λόγο αυτό συμβαίνει αρχικά στο φάσμα των υψηλών συχνοτήτων (τα σύμφωνα των λέξεων), ενώ σταδιακά μειώνεται η ακοή και στις χαμηλότερες συχνότητες (τα φωνήεντα των λέξεων).
Αποτέλεσμα;
Αρχικά μειώνεται η διακριτική ικανότητα. Δηλαδή ενώ ακούει κανείς τις ομιλίες, δυσκολεύεται να διακρίνει τις λέξεις ιδίως όταν μιλούν πολλοί μαζί ή όταν το περιβάλλον δεν έχει απόλυτη ησυχία π. χ. λειτουργεί ταυτόχρονα η τηλεόραση ή βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.
Εκτός από τη φυσιολογική γήρανση του συστήματος της ακοής, παράγοντες που επίσης ευθύνονται για την ελάττωση της καλής ακουστικής ικανότητας και επιβαρύνουν τη φυσιολογική φθορά είναι:
● Χρόνια έκθεση σε ισχυρό θόρυβο (π.χ. στον χώρο εργασίας)
● Σακχαρώδης Διαβήτης
● Λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων
● Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ
● Υπέρταση και αγγειακές παθήσεις.
Συμπτώματα Βαρηκοΐας Γήρανσης
Δεδομένου ότι οι διαταραχές της ακοής εμφανίζονται προοδευτικά, δεν είναι εύκολο για τον ασθενή να κατανοήσει ότι η ακοή του μειώνεται.
Αρχικά, το άτομο αντιλαμβάνεται ότι δεν του είναι εύκολο να παρακολουθήσει την πορεία μιας συζήτησης, ειδικά μάλιστα αν στο χώρο υπάρχει θόρυβος.
Τα άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος θα παρατηρήσουν επίσης ότι η ένταση της τηλεόρασης αρχίζει να ανεβαίνει, ο ήχος του κουδουνιού πολλές φορές δε γίνεται άμεσα αντιληπτός και οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο χωρίς άλλους περιβάλλοντες ήχους που μπορεί να αποσπούν την προσοχή, προκειμένου να γίνονται όλες οι λέξεις αντιληπτές και να μη δημιουργείται η ανάγκη της επανάληψης.
Δεν πρέπει το περιβάλλον να βιάζεται να αποδώσει αυτού του είδους τη συμπεριφορά σε κάποιο νευρολογικό πρόβλημα (π. χ. άνοια) αμελώντας να δώσει πρώτα την απαραίτητη προσοχή στη λειτουργία των αυτιών!!
Επιπτώσεις της Πρεσβυακουσίας στην καθημερινότητα των ασθενών
Οι επιπτώσεις τις πρεσβυακουσίας είναι πολύ επιβαρυντικές για την ποιότητα ζωής. Η αδυναμία φυσιολογικής επικοινωνίας δημιουργεί ανασφάλεια, προβλήματα-εκνευρισμό τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον και σταδιακά απομόνωση.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει. Δηλαδή άτομα με διαταραχές και δυσκολία ακοής τους αποσύρονται σταδιακά από τις κοινωνικές τους δραστηριότητες καθώς αισθάνονται ότι μειονεκτούν έναντι των υπολοίπων.
Το γεγονός ότι ο βαρήκοος ηλικιωμένος ασθενής δεν μπορεί να ακολουθήσει και να απολαύσει την παρέα της οικογένειάς του και των φίλων του, τον στενοχωρεί σε μεγάλο βαθμό και τον οδηγεί σταδιακά σε αίσθημα κατάθλιψης.
Ακουστικά Βαρηκοΐας
Τη λύση στο πρόβλημα της μειωμένης ακοής έρχονται να δώσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας καθώς δεν υπάρχει άλλος συντηρητικός ή χειρουργικός τρόπος αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί ακουστικά που δεν είναι εύκολα ορατά από τρίτους , μοιάζουν με σύγχρονα gudgets τηλεφωνικών συσκευών (Bluetooth) και μπορούν να επαναφέρουν την ακοή σε πολύ καλά επίπεδα με καθαρότητα στον ήχο, χωρίς βουητά και παράσιτα, κάνοντας την εμπειρία αυτή ευχάριστη.
Ο βαρήκοος ασθενής δεν πρέπει να είναι αρνητικός ή διστακτικός απέναντι στα ακουστικά, καθώς μπορούν να του προσφέρουν άψογη ακοή και να του επιτρέψουν να συνεχίσει την καθημερινότητά του χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ποιότητα της ζωής δεν ‘επιτρέπεται’ να επηρεάζεται πλέον (στην εποχή της απόλυτης ανάπτυξης) από την Πρεσβυακουσία.
Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να επισκεφτείτε στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι η ακοή σας αρχίζει να μειώνεται. Πραγματοποιώντας την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ένα απλό ακοόγραμμα, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να διαγνώσει άμεσα το πρόβλημα, να το διαφοροδιαγνώσει από άλλα πιθανά προβλήματα του ακουστικού συστήματος και να σας προτείνει την καταλληλότερη λύση για την περίπτωσή σας.