Ρινοπλαστική: Ποιος είναι ο υποψήφιος;

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε επέμβαση ρινοπλαστικής δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με την εμφάνιση της μύτης τους σε μέτριο έως πολύ μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου αναζητούν τη βελτίωση της εικόνας της σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Απλά και ειλικρινά :Ποιος είναι ο στόχος μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής;

Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως ενώ δεν είναι ευχαριστημένοι με το πώς εναρμονίζεται η εικόνα της μύτης τους με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, διστάζουν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις από φόβο μήπως “αλλοιωθεί” το πρόσωπο και κατ’ επέκταση η προσωπικότητα που αυτό “καθρεφτίζει” προς τα έξω.

Είναι λοιπόν βασικό να τονίσουμε πως ο έμπειρος ρινοχειρουργός δεν αναζητά σε όλους την “τέλεια γαλλική μυτούλα “ αλλά την όμορφη μύτη που εναρμονίζεται με τον υπόλοιπο “καμβά “του προσώπου. Σε ένα πρόσωπο με αυστηρές γωνίες θα είναι παράταιρη μία μικρή  μύτη και αντίθετα σε ένα μικρό, στενό πρόσωπο μια μύτη μεγάλη σε διαστάσεις θα τραβά την προσοχή από τα μάτια και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

Η ισορροπία είναι η ομορφιά σε όλη τη φύση και εννοείται και στο ανθρώπινο πρόσωπο. Η “ελληνική”μύτη δε χρειάζεται να εξαφανιστεί. Αντιθέτως σε πρόσωπα με έντονα χαρακτηριστικά δίνει μια δύναμη που αιχμαλωτίζει. Για αυτό στόχος είναι να της δώσουμε τον καλύτερο εαυτό της ισορροπώντας  τα επιμέρους στοιχεία της ( αφαίρεση του ύβου – καμπούρας, αρμονία ύψους ράχης και κορυφής, αρμονία μήκους κορυφής σε σχέση με το πηγούνι, διόρθωση γωνίας μεταξύ του άνω χείλους και μύτης ώστε να μη φαίνεται πως η μύτη “πέφτει” προς το στόμα, σμίλευση μιας “τετράγωνης” κορυφής κλπ).

Είναι φανερό, από όσα ήδη αναφέρθηκαν, πως ο έμπειρος ρινοχειρουργός που μπορεί να δώσει στους ασθενείς του το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν μπορεί παρά να είναι ο ρινοχειρουργός που κατέχει τη χειρουργική της κορυφής της μύτης.

 

Ρινοπλαστική: Ποιος είναι υποψήφιος;

Μας εξασφαλίζουν τα προγράμματα του υπολογιστή (προ-μετά επεξεργασία) την μετεγχειρητική εικόνα;

Το τελικό αποτέλεσμα στην πράξη επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό και από εξατομικευμενους παράγοντες όπως είναι η ποιότητα των ρινικών οστών, η ποιότητα των χόνδρων και η ελαστικότητα του δέρματος. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να τα υπολογίσει ένα πρόγραμμα υπολογιστή και μπορεί να δοθούν  ψευδείς προσδοκίες στον υποψήφιο από τη μία, από την άλλη δεν εγγυώνται τη χειρουργική ικανότητα του ιατρού που βρίσκεται απέναντι. Για τους λόγους αυτούς, εμείς προτιμούμε να συζητάμε κατά την κλινική εξέταση τις προτάσεις μας για κάθε υποψήφιο. Να αφουγκραζόμαστε τις προσωπικές επιθυμίες του και να οριστικοποιουμε το χειρουργικό πλάνο βλέποντας μαζί “προ και μετά” φωτογραφίες αντίστοιχων δικών μας περιστατικών με αντίστοιχα επιμέρους χαρακτηριστικά και προβλήματα που ζητούν επίλυση. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης εξασφαλίζει στον ασθενή τη σιγουριά πως οι προσδοκίες με τις οποίες φεύγει από το ιατρείο είναι ρεαλιστικές.

Κατάλληλοι υποψήφιοι και υποψήφιες για ρινοπλαστική θεωρούνται τα άτομα εκείνα τα οποία έχουν:

  • Εκ γενετής ή επίκτητα (μετά από τραυματισμούς, προηγούμενα χειρουργεία ή συστηματικά νοσήματα) χαρακτηριστικά της μύτης που δεν ικανοποιούν την εικόνα του εαυτού μας.
    • πολύ φαρδιά ή πολύ στενή μύτη
    • με ύβο (‘καμπούρα’)
    • χοντρή ή ‘πεσμένη’ κορυφή,
    • λοξή (‘στραβή’)μύτη
    • μεγάλα και ασύμμετρα ρουθούνια
    • ρινικό άκρο που γέρνει, προεξέχει, ή είναι διευρυμένο
  • Αναπνευστικά προβλήματα, που οφείλονται στην παρακώλυση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στην μύτη λόγω ανατομικών ανωμαλιών . (π.χ. σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, διαταραχές της λειτουργικότητας των ρινικών βαλβίδων ) .
  • Διαταραχές όσφρησης.
  • Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια.

 

Πότε μπορεί να γίνει το χειρουργείο της Ρινοπλαστικής;

Κάθε γυναίκα άνω των 16 ετών και κάθε άντρας άνω των 18 ετών  μπορεί, όταν το επιθυμεί, να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση Λειτουργικής Ρινοπλαστικής . Γιατί όχι νωρίτερα; Προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σπλαγχνικού του /της κρανίου. Σε ηλικία μικρότερη από τις παραπάνω η μύτη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως αλλά σε ποσοστό 90% του αντίστοιχου μεγέθους που θα έχει όταν ο άντρας ή η γυναίκα ενηλικιωθούν.

 

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο ο υποψήφιος θα πρέπει να αναφέρει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την αναπνοή, την όσφρηση, τη γεύση, τον ύπνο του, την άσκηση και τις καθημερινές του δραστηριότητες, πιθανές κεφαλαλγίες, προβλήματα με τα αυτιά του, κλπ. Στη συνέχεια εξετάζεται πλήρως κλινικά και ενδοσκοπείται η μύτη (πρόκειται για πλήρως ανώδυνη εξέταση, που δεν απαιτεί νάρκωση ) προκειμένου να αναζητηθούν πιθανές παθολογίες εντός της μύτης που δεν είναι ορατές με την απλή κλινική εξέταση. Γίνεται ανάλυση όλων των προβληματικών σημείων και ατελειών της μύτης και προτείνονται οι πιθανές λύσεις. Ο υποψήφιος θα πρέπει να κατανοήσει τις όποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν και να συζητηθούν σε ρεαλιστική βάση.

Λαμβάνεται αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του υποψηφίου (χρόνιες παθήσεις, φαρμακευτική αγωγή που πιθανά να λαμβάνει) και λήψη φωτογραφιών προκειμένου να γίνει επισήμανση των προβλημάτων  που απασχολούν τον υποψήφιο και ζητά τη διόρθωσή τους. Είναι πολύ σημαντικό από αυτή την πρώτη συνάντηση να γίνουν κατανοητές οι προσδοκίες του υποψηφίου αλλά και οι ρεαλιστικές λύσεις που προτείνονται εξατομικευμένα από τον θεράποντα ιατρό.

Επικοινωνία