Ρινοπλαστική: Προετοιμασία πριν την επέμβαση

 

Προγραμματίζετε να προχωρήσετε σε επέμβαση Λειτουργικής  Ρινοπλαστικής;

Εδώ θα σας δώσουμε μια εικόνα σχετικά με την αξία της προεγχειρητικής συνάντησης με τον χειρουργό που επιλέξατε.

Στόχοι – κίνητρα για τη Ρινοπλαστική

Η πρώτη και σημαντικότερη ερώτηση που θα τεθεί από τον γιατρό σας αφορά στα κίνητρα που σας οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσετε στην επέμβαση και τι επιθυμείτε να επιτύχετε μέσω αυτής. Η ειλικρίνεια μεταξύ των δύο (ασθενούς – ιατρού) σχετικά με το τι επιθυμεί ο ασθενής από τη μία και τι είναι πρακτικά εφικτό σε σχέση με τις δυνατότητες παρέμβασης που δίνουν οι ιστοί από την άλλη, είναι αυτή που θα διασφαλίσει εξατομικευμένα το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι φωτογραφίες αντίστοιχων περιστατικών προ και μετά χειρουργείου βοηθούν και πρακτικά τη συζήτηση και επιπλέον χτίζουν μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ιατρό.

Καταγραφή ιατρικού ιστορικού πριν την επέμβαση Ρινοπλαστικής

Στοιχεία που έχει αξία να καταγραφούν είναι :

  • επαναλαμβανόμενα περιστατικά διαταραχής της ρινικής αναπνοής,
  • λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων και των αυτιών (Ιγμορίτιδες, Ωτίτιδες),
  • προηγούμενα χειρουργεία ή τραυματισμοί στην περιοχή της μύτης
  • καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα
  • φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να λαμβάνετε.

Σε περίπτωση που λαμβάνετε ασπιρίνη ή άλλου τύπου  αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να ενημερώνετε τον ιατρό σας προκειμένου αυτή να ρυθμιστεί (διακοπεί ή /και αντικατασταθεί) λίγες ημέρες πριν την επέμβαση. Έτσι θα αποφευχθούν η διεγχειρητική και μετεγχειρητική αιμορραγία που μπορεί να δυσκολέψουν τον χειρουργό αλλά και εσάς.

Ιατρικές εξετάσεις

Ο απαραίτητος πλήρης προ-εγχειρητικός έλεγχος (κλινική εξέταση, ενδοσκόπηση και ψηλάφη της μύτης , απεικονιστικός έλεγχος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο ) γίνεται προκειμένου να μπείτε με ακριβές χειρουργικό πλάνο στο χειρουργείο.

Επισκόπηση και ενδοσκόπηση της μύτης: έλεγχος της ποιότητας των ιστών- δέρμα, χόνδροι, ρινικά οστά- και έλεγχος των εσωτερικών δομών της μύτης. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν τον γιατρό σας να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά χαρακτηριστικά σας μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της λειτουργικής ρινοπλαστικής αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Ο έμπειρος ρινοχειρουργός, εξετάζοντάς σας, δημιουργεί αμέσως εικόνα των τεχνικών που πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να σας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι σημαντικό να γίνεται προεγχειρητικά, ιδίως για τις περιπτώσεις όπου η λήψη μοσχευμάτων κρίνεται απαραίτητη και ο ασθενής θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό πριν μπει στο χειρουργείο.

 

Φωτογραφίες πριν την Ρινοπλαστική


Οι προ-εγχειρητικές φωτογραφίες της μύτης σας από διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι σημαντικές. Αυτές θα χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση του περιστατικού πριν την επέμβαση και θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό των χειρουργικών χρόνων που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ιατρός προκειμένου να λύσει όλα τα προ-εγχειρητικά προβλήματα. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται και ως σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά και σε μετεγχειρητικό επανέλεγχο.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι φωτογραφίες δίνουν τη δυνατότητα σε γιατρό και ασθενή να συζητήσουν προ-εγχειρητικά, με απτό τρόπο, τους στόχους της επέμβασης όσον αφορά στο αισθητικό κομμάτι της.

Συζήτηση αναφορικά με τις προσδοκίες σας 


Με τον γιατρό σας θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και να συζητήσετε για τα κίνητρα και τις προσδοκίες σας. Με τη σειρά του ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να επιτευχθεί χειρουργικά σε εσάς και ποιο αποτέλεσμα θα φαίνεται φυσικό στο πρόσωπό σας με βάση και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά σας. Είναι λογικό μερικοί άνθρωποι να νιώθουν αμήχανα συζητώντας για την εμφάνισή τους, αλλά είναι σημαντικό να αισθάνεστε απόλυτα άνετα στη συζήτηση με τον γιατρό σας.

Οδηγίες πριν το χειρουργείο Ρινοπλαστικής

Εφόσον πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω και κρίνει ο γιατρός σας πως είστε κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής θα σας δώσει κάποιες οδηγίες για την προετοιμασία του χειρουργείου.

Αποφύγετε συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη για λίγες ημέρες πριν και μετά την επέμβαση, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Να λαμβάνετε μόνο τη φαρμακευτική αγωγή που σας συνέστησε ο γιατρός σας.

Αποφυγή των αλκοολούχων ποτών την παραμονή του χειρουργείου.


Την ημέρα της Ρινοπλαστικής Επέμβασης

Τις περισσότερες φορές ο ασθενής αισθάνεται αρκετά αγχωμένος πριν την επέμβαση. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τεχνικών στον ιατρικό τομέα, είναι τόσο μεγάλη που η διαδικασία έχει γίνει πολύ πιο απλή απ’ ότι φαντάζεστε.

Την ημέρα της προγραμματισμένης επέμβασης, και συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες, θα γίνει η εισαγωγή στο νοσοκομείο. Πραγματοποιούνται εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα, ούτως ώστε να λάβει ο ασθενής γενική νάρκωση με απόλυτη ασφάλεια.

Τα υπόλοιπα τα αφήνετε στα χέρια του γιατρού σας.

Καλή επιτυχία!

Επικοινωνία