Λοξή μύτη, Οριστική αντιμετώπιση με Λειτουργική Ρινοπλαστική”

loxi-miti

Η λοξή μύτη αποτελεί εξαιρετικά συχνή αλλά και μία από τις πλέον απαιτητικές στην αντιμετώπιση δυσμορφία της μύτης. Η εξωτερική όψη μιας λοξής  (στραβής) μύτης, οφείλεται όχι μόνο στο στραβό ρινικό διάφραγμα αλλά και σε ασύμμετρα ρινικά οστά καθώς και σε ασυμμετρίες της κορυφής της μύτης.

Γιατί μπορεί μία μύτη να είναι λοξή;

Είτε οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση είτε είναι επίκτητη (μετά από τραυματισμό), η χειρουργική διόρθωση της λοξής μύτης αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες ρινοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος είναι σίγουρα ένα από τα χειρουργικά βήματα που απαιτούνται να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ο ευθειασμός της μύτης.

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα βρίσκεται στο εσωτερικό της μύτης και είναι εκείνο που τη χωρίζει στις δύο ρινικές κοιλότητες. Αποτελείται από δύο τμήματα, το χόνδρινο και το οστέινο.

Η φυσιολογική θέση του ρινικού διαφράγματος είναι στη μέση των δύο κοιλοτήτων  της μύτης. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε η μύτη αναπτύσσεται άριστα τόσο λειτουργικά όσο και μορφολογικά. Σε περίπτωση όμως που το ρινικό διάφραγμα δε βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση και αποκλίνει έντονα προς τη δεξιά ή την αριστερή ρινική κοιλότητα (σκολίωση του ρινικού διαφράγματος) , παρουσιάζονται λειτουργικά και μορφολογικά προβλήματα.

Λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας της λοξής μύτης

  • Προβλήματα στην αναπνοή, την άσκηση, την όσφρηση και τον ύπνο.
  • Ροχαλητό και επεισόδια άπνοιας (όταν συνυπάρχουν προβλήματα από το φάρυγγα του ασθενούς) κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνική άπνοια).
  • Αναπνοή από το στόμα. Αυτό μπορεί να επιφέρει ξηροστομία, συχνές φαρυγγίτιδες, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης (αλλεργικής ρινίτιδας ή αναπνευστικών λοιμώξεων).
  • Συχνές ρινικές επιστάξεις.
  • Συχνές ωτίτιδες και συχνά προβλήματα μετά από πτήσεις με αεροπλάνο.

Μορφολογικά προβλήματα της λοξής μύτης

Εκτός του στραβού ρινικού διαφράγματος σε μία λοξή μύτη συνήθως παρατηρεί κανείς και τα ακόλουθα ανατομικά προβλήματα :

  • Ασύμμετρα ρινικά οστά
  • Ασύμμετρα ρουθούνια
  • Κορυφή της μύτης που έχει συνήθως ασυμμετρίες και “πτωτική” τάση καθώς το λοξό διάφραγμα δε βρίσκεται στη θέση του μεταξύ των κάτω πλαγίων χόνδρων και “παρασύρει” τον τρόπο ανάπτυξής τους.

Λειτουργική Ρινοπλαστική

Η χειρουργική αντιμετώπιση της λοξής μύτης είναι η μόνη λύση .

Παλαιότερα υπήρχε η πεποίθηση πως ο εξωτερικός ευθειασμός της μύτης δεν μπορεί να συνδυαστεί με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτελούνται περισσότερες από μία χειρουργικές  επεμβάσεις για την αντιμετώπιση στην ουσία ενός ενιαίου προβλήματος. Η Λειτουργική Ρινοπλαστική  έχει έρθει να δώσει λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο.

Στόχοι της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής

  • Μια μύτη που αναπνέει ελεύθερα και εξασφαλίζει ποιότητα ζωής στον ασθενή, με έναν τρόπο που δεν του ήταν ποτέ γνώριμος.

(Χαρακτηριστικά οι ασθενείς μετά την επέμβαση λένε : Έτσι έπρεπε να αναπνέω τόσα χρόνια;;!!)

  • Μια μύτη όμορφη και αρμονική με όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Σαν να γεννήθηκε ο ασθενής με αυτήν.

Η Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη είναι Χειρουργός ΩΡΛ, εξειδικευμένη στη χειρουργική ρινός, και με πολύ μεγάλη εμπειρία  στη διαχείριση της κορυφής της μύτης. Μία επιτυχημένη ρινοπλαστική σε μύτες λοξές ή μεγάλες απαιτεί οπωσδήποτε από το  χειρουργό να μπορεί να χειριστεί την κορυφή της μύτης.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία και τα οφέλη της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής στην Ιστοσελίδα της Δρ. Ειρήνης Μάντζαρη, ή καλέστε την για την πραγματοποίηση κάποιου ραντεβού, αξιολόγηση της κατάστασης και προτάσεις βέλτιστης αντιμετώπισης.

Επικοινωνία

Επικοινωνία