Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

1. Ακοόγραμμα (παιδιά & ενήλικες)

Το ακοόγραμμα είναι μια ειδική εξέταση, με την οποία διαπιστώνουμε πόσο καλά ακούει ένας άνθρωπος. Η εξέταση γίνεται σε έναν ειδικό ηχομονωμένο θάλαμο, έτσι ώστε να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την αξιολόγηση της ακουστικής ικανότητας του ασθενούς. Για την εξέταση χρησιμοποιείται ο ακοομετρητής, μια συσκευή που παράγει καθαρούς τόνους διαφόρων συχνοτήτων και εντάσεων, που μεταφέρονται στον ασθενή με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι με ακουστικά, για την εξέταση της αέρινης αγωγής και με οστεόφωνο, για την εξέταση της οστέινης αγωγής. Το διάγραμμα που παίρνουμε, ονομάζεται ακουόγραμμα και φέρει δύο καμπύλες, για την αέρινη και την οστέινη οδό. Τα αποτελέσματα που μπορεί να μας δώσει το ακουόγραμμα είναι τα εξής:

• Φυσιολογική ακοή: 0-25 dB
• Μικρού βαθμού βαρηκοΐα (mild): 26-40 dB
• Μετρίου βαθμού βαρηκοΐα (moderate): 41-55 dB
• Μετρίου-σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα (moderately severe): 56-70 dB
• Σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα (severe): 71-90 dB
• Πρακτική κώφωση (profound): 91+ dB

Η συγκεκριμένη εξέταση εφαρμόζεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ωστόσο στα παιδιά διαφέρει ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται η εξέταση, ανάλογα με την ηλικία τους και με την ικανότητά τους να επικοινωνήσουν το κατά πόσον έλαβαν το παρεχόμενο ηχητικό ερέθισμα.

Στο παρόν ιατρείο πραγματοποιείται η εξέταση τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακοόγραμμα είναι μια εξέταση απολύτως ανώδυνη και άμεση, συνεπώς θα λάβετε τα αποτελέσματα απευθείας μετά το πέρας της εξέτασης. Σχετικά με την πραγματοποίηση του ακοογράμματος στο παιδί, θα λάβετε επιπλέον οδηγίες, έτσι ώστε να είναι σωστά προετοιμασμένο για την εξέταση. Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία, θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας τηλεφωνικά ή μέσω email.

Γιατί πρέπει να γίνεται ακοόγραμμα;
Με την εξέταση αυτή αναγνωρίζονται τυχόν προβλήματα στην ακοή και εντοπίζεται και το τμήμα της ακουστικής οδού που παρουσιάζει βλάβη. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που λαμβάνουμε από το ακοόγραμμα ξέρουμε εάν πρόκειται για μία αντιστρεπτή βλάβη για την οποία μπορούμε να δώσουμε αγωγή ή για μία μόνιμη βλάβη οπότε και θα πρέπει να καθοδηγήσουμε διαφορετικά τον ασθενή μας. Στα παιδιά έχει ιδιαίτερη σημασία ο έγκαιρος εντοπισμός και λύση του προβλήματος, καθώς η καλή ακοή σχετίζεται άμεσα την φυσιολογική ανάπτυξη του λόγου, την απόδοσή τους στο σχολείο και την κοινωνική τους προσαρμογή.
Επιπλέον το ακοόγραμμα είναι απαραίτητο να γίνεται στα πλαίσια της διερεύνησης του ιλίγγου και των εμβοών (βουητά στα αυτιά) καθώς δίνει πληροφορίες που βοηθούν στη διαφοροδιάγνωση αυτών και κρίνει τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης περαιτέρω εξετάσεων (απεικονιστικών και νευροωτολογικών).

 

2. Ομιλητική Ακοομετρία

Με την ομιλητική ακοομετρία προσδιορίζεται η ικανότητα του εξεταζόμενου να επεξεργάζεται το λεκτικό σήμα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο βλάβες του μέσου ωτός, του έσω ωτός, του κοχλιακού νεύρου και της κεντρικής ακουστικής οδού επηρεάζουν την ακοή. Η συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ομιλητικής ακοοετρίας και του τονικού ακοογράμματος έχει μεγάλη διαγνωστική αξία αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφασεων σχετικά με τη θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς.

Η εξέταση είναι τελείως ανώδυνη και για την πραγματοποίησή της χρησιμοποιούνται λίστες ερεθισμάτων τα οποία μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούνται και στην καθημερινότητά μας.

 

3. Ωτομικροσκόπηση

Η χρήση μικροσκοπίου δίνει τη δυνατότητα ελέγχου του αυτιού υπό μεγάλη μεγέθυνση και εξασφαλίζει τη διάγνωση βλαβών που με την απλή ωτοσκόπηση δεν είναι εύκολα ορατές.στον έξω ακουστικό πόρο αλλά κυρίως πίσω από τον τυμπανικό υμένα.

Επιπλέον, το μικροσκόπιο δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης μικροεπεμβάσεων στο ιατρείο υπό τοπικη αναισθησία:
– παρακέντηση για την παροχέτευση υγρού από το μέσο αυτί (glue ear)
– ενδοτυμπανικές εγχύσεις κορτιζόνης και γενταμυκίνης με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν διαγνωστεί με οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοία (αιφνίδια βαρηκοία) και με νόσο Meniere.

 

4. Ενδοσκόπηση ρινός

Πρόκειται για μία ανώδυνη εξέταση που δεν απαιτεί νάρκωση, διαρκεί ελάχιστα και μας δίνει πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με παθολογίες που αφορούν στη μύτη:
– σκολίωση ρινικού διαφράγματος
– υπερτροφία των ρινικών κογχών
– ιγμορίτιδα
– πολύποδες
– καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι της μύτης.

Η εξέταση καταγράφεται ταυτόχρονα ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορεί και ο ίδιος ο ασθενής να έχει εικόνα για όσα του εξηγεί ο ιατρός του , αλλά και ο ίδιος ο ιατρός να διατηρεί αρχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή παρακολούθηση του ασθενούς.

 

5. Ενδοσκόπηση λάρυγγα

Κατά την εδοσκόπηση του λάρυγγα και του φάρυγγα μία πολύ λεπτή κάμερα μας δίνει με τελείως ανώδυνο τρόπο λεπτομερή εικόνα σχετικά με το φάρυγγα, τον υποφάρυγγα και το λάρυγγα και μας βοηθά στην έγκυρη διάγνωση τυχόν παθολογιών στις περιοχές αυτές.

 

6. Έλεγχος ιλίγγου και εμβοών

Ο ίλιγγος, δηλαδή η αίσθηση κίνησης είτε του ίδιου του ατόμου είτε του περιβάλλοντός του, μπορεί να οφείλεται σε παθολογίες του έσω ωτός ή του εγκεφάλου και για το λόγο αυτό χρήζει διερεύνησης και αντιμετώπισης στο ΩΡΛ ιατρείο με μια σειρά εξετάσεων. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις πιθανά να χρειαστεί και η συμβολή του νευρολόγου.
Το ίδιο ισχύει και τις εμβοές που γίνονται αντιληπτές ως βουητό, σφύριγμα ή φύσημα και πιθανά να οφείλονται σε παθολογία του έξω αυτιού (κυψελίδα στον έξω ακουστικό πόρο), του μέσου αυτιού (παρουσία υγρού στο μέσο ους), του έσω ωτός (νευροαισθητήρια βαρηκοια, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων) ή σπανιότερα σε άλλες παθολογίες ( στένωση καρωτίδων, ακουστικό νευρίνωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ).
Η πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εξέταση είναι το άλφα και το ωμέγα στην σωστή διερεύνηση των παθολογιών αυτών και δεν πρέπει να παραλείπεται ποτέ.