Αδενοειδεκτομή

Αδενοειδεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων (ευρέως γνωστές ως ‘κρεατάκια’). Οι αδενοειδείες εκβλαστήσεις βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα, δηλαδή πίσω από τη μαλθακή υπερώα, εκεί που η μύτη συνδέεται με φάρυγγα.

Ρόλος των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι η παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς ανήκουν στο λεμφικό μας ιστό. Τυπικά αυτές παύουν να έχουν ρόλο στο αναοσοποιητικό από την ηλικία των 6- 7 ετών και προοδευτικά συρρικνώνονται κατά την εφηβική ηλικία και μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μέχρι την ενήλική ζωή.

Πάρα πολύ συχνά η αδενοειδεκτομή γίνεται σε συνδυασμό με αμυγδαλεκτομή, καθώς επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του φάρυγγα και του αναπνευστικού οδηγούν σε χρόνιες λοιμώξεις και υπερτροφία των ιστών αυτών ( αμυγδαλές και κρεατάκια).

Τι προκαλεί η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων;

Οι υπερτροφικές αδενεοειδείς εκβλαστήσεις μπλοκάρουν τον αεραγωγό και προκαλούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

✓ δυσκολία κατά την αναπνοή από τη μύτη
✓ αναπνοή με το στόμα ανοιχτό (χαρακτηριστική ‘ στοματική αναπνοή’ που οδηγεί στο αδενοειδές προσωπείο με τη χαρακτηριστική έκφραση του μισάνοιχτου στόματος με ανασηκωμένο το άνω χείλος, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και ύφος που μοιαζει απαθές)
✓ επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και βαρηκοΐα αγωγιμότητας λόγω της συσσώρευσης υγρού στο μέσο ους (εκκριτική ωτίτιδα)
✓ πόνο στο λαιμό και δυσκολία κατά την κατάποση λόγω ξηρότητας του στόματος
✓ ροχαλητό ή/και υπνική άπνοια- δηλαδή διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο, έστω και για κάποια δευτερόλεπτα

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς πως η βαρηκοΐα αγωγιμότητας που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα ανάπτυξης του λόγου σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι ώστε να εντοπίζουν το πρόβλημα και να ζητούν ιατρική βοήθεια.

Πότε οδηγούμαστε σε αδενοειδεκτομή;

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις οδηγούν σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Οι κύριες ενδείξεις αδενοειδεκτομής είναι:

✓ Ροχαλητό ή/και υπνική άπνοια
✓ Αδενοειδές προσωπείο
✓ Δυσχέρεια στην αναπνοή
✓ Υπερβολική ρινόρροια
✓ Επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες και βαρηκοΐα λόγω της συσσώρευσης υγρού στο μέσο ους.
✓ Συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Αν τα παραπάνω ταλαιπωρούν ένα παιδί, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αδενοειδεκτομή.

Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία, κατά τις πρωινές ώρες, ενώ δεν διαρκεί πάνω από 45’. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι: είτε διαστοματικά με κλασική αδενοτομή, είτε με της χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή με τη χρήση coblation.

Το παιδί καλό είναι να παραμείνει σπίτι για δυο ημέρες και να επιστρέψει στο σχολείο μετά από μία εβδομάδα. Ρευστές τροφές, όπως γιαούρτι, ζελέ, πουρές, θα βοηθήσουν το παιδί, ενώ θα πρέπει να αποφύγει τροφές που απαιτούν πολύ μάσημα ή έχουν καρυκεύματα.

Η αδενοειδεκτομή είναι μια επέμβαση ρουτίνας, που δεν πρέπει να ανησυχεί κανένα γονέα. Μια κατατοπιστική συζήτηση με τον ιατρό, πριν από την επέμβαση, είναι ο κατάλληλος τρόπος για να απομακρυνθούν οποιεσδήποτε ανησυχίες του γονέα, αλλά και για να προετοιμαστεί το ίδιο το παιδί ώστε να αντιμετωπίσει τη διαδικασία χωρίς φόβο.