Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

efthiasmos_rinikou

 


Το ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό τμήμα του ρινικού σκελετού, που διαμορφώνει τις δύο ρινικές κοιλότητες. Έχει καθοριστική σημασία για την ορθή αναπνοή, καθώς είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ των δομικών στοιχείων της μύτης και για τον λόγο αυτό η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να προκαλέσει σειρά παθήσεων.

 


Ένα παραμορφωμένο ή

στραβό ρινικό διάφραγμα

μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αναπνοή, ροχαλητό, υπνική άπνοια, συχνές επιστάξεις- ρινορραγίες, αίσθημα συμφόρησης (μπουκώματα) και κεφαλαλγίες ενώ μπορεί να είναι υπεύθυνο για φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού όπως ρινίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα ή λαρυγγίτιδα.

 


Ο ευθειασμός ρινικού διαφράγματος γίνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με ολική αναισθησία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που μπορεί για συγκεκριμένους λόγους να προτιμηθεί η τοπική, και συνήθως συνδυάζεται με μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών που στην πλειοψηφία αυτών των ασθενών παρουσιάζουν υπερτροφία.

 

Μετεγχειρητικά, η αποκατάσταση του ασθενούς είναι απλή και ανώδυνη. Τα πρώτα 1 έως 3 24ωρα τοποθετούνται ταμπόν στη μύτη για την αντιμετώπιση πιθανής αιμορραγίας και για τη διατήρηση σωστής θέσης στο ρινικό διάφραγμα, συνεπώς ο ασθενής αναπνέει από το στόμα. Αμέσως μετά τον καθαρισμό της μύτης από τον πωματισμό ο ασθενής αρχίζει να αναπνέει από τη μύτη και η ποιότητα της ρινικής του αναπνοής βελτιώνεται ταχύτατα κάθε ημέρα φθάνοντας μέσα σε ελάχιστες ημέρες στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Με την κατάλληλη καθοδήγηση του ιατρού, ο ασθενής θα επανέλθει σύντομα στις σωματικές του δραστηριότητες και τις καθημερινές του συνήθειες. Η λειτουργικότητα της μύτης επανέρχεται με την πάροδο 5-10 ημερών από την επέμβαση, ενώ ο ασθενής δεν εμφανίζει κατά την περίοδο αυτή μελανιές ή πρηξίματα (κάτι που ρωτούν συχνά οι υποψήφιοι προς χειρουργείο). Η σωστή φροντίδα της μύτης κατά την περίοδο της ανάρρωσης είναι πολύ σημαντική για την όλη διαδικασία, για τον λόγο αυτό θα λάβετε σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες μετεγχειρητικά.