Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

endoskopiki_xeir_rinos

 

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων

 είναι μια πρακτική που σκοπό έχει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των κόλπων του προσώπου. Συγκεκριμένα η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων (FESSέχει ένδειξη σε: 1) άτομα που πάσχουν από χρόνιες ρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα), 2) σε παρουσία ρινικών πολυπόδων μέσα στις ρινικές θαλάμες,3) σε παρουσία καλοήθων ή κακοήθων όγκων ετνός των ρινικών θαλαμών.

 

Η διάγνωση των παραπάνω παθήσεων γίνεται με ενδοσκόπηση της μύτης στο ιατρείο σε συνδυασμό με απεικόνιση του σπλαγχνικού κρανίου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και οι ασθενείς αυτοί οδηγούνται στο ιατρείο αναφέροντας έντονη ρινική συμφόρηση, συχνές κεφαλαλγίες, οπισθορρινικές εκκρίσεις, ξηρό βήχα, συχνές επιστάξεις (ρινορραγίες), συχνές ωτίτιδες ή αίσθημα βάρους στα αυτιά

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες από τις παραπάνω παθήσεις συνυπάρχουν με ένα σκολιό (στραβό) διάφραγμα, το οποίο μπορεί να είναι και η αιτία που τις προκάλεσε. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής χειρουργικής με ευθειασμό ρινικού διαφράγματος, για πλήρη εξάλειψη των προβλημάτων.

 

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι αρκετά για να επιλέξει κανείς την εν λόγω επέμβαση. Με την FESS το χειρουργικό πεδίο είναι σαφώς ευκρινέστερο και αυτό βοηθά και στην πληρέστερη- ριζικότερη αντιμετώπιση της παθολογίας της ρινός αλλά και στη καλύτερη διατήρηση των φυσιολογικών δομών της. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασθενούς με ένα χειρουργείο, του εξασφαλίζει άμεσα θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του, ενώ αποφεύγεται ο κίνδυνος ενός δεύτερου χειρουργείου.

 

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων γίνεται με γενική αναισθησία. Μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει στην κλινική μόνο μία ημέρα και  επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ σύντομα, με τις κατάλληλες οδηγίες για την μετεγχειρητική του φροντίδα. Η πλύση των ρινικών θαλάμων με φυσιολογικό ορό και η περιποίηση με ρινική γέλη βοηθούν στην μετεγχειρητική αποκατάσταση. Η άριστη συνεργασία του ασθενή με τον ιατρό του και η επιμελής παρακολούθηση μετεγχειρητικά του ασθενή ανά κάποια χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να ελέγχονται οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε παθολογία  (πλέον συχνά η αλλεργική ρινίτιδα), φέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα και χαρίζουν στον ασθενή ποιότητα ζωής.