Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός

 

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων είναι μια πρακτική που σκοπό έχει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των κόλπων του προσώπου.

Συγκεκριμένα η Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός-Παραρρινίων (FESS) έχει ένδειξη σε: 1) άτομα που πάσχουν από χρόνιες ρινοκολπίτιδες(ιγμορίτιδα, ηθμοειδίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα), 2) σε παρουσία ρινικών πολυπόδων μέσα στις ρινικές θαλάμες,3) σε παρουσία καλοήθων ή κακοήθων όγκων ετνός των ρινικών θαλαμών.

Η διάγνωση των παραπάνω παθήσεων γίνεται με ενδοσκόπηση της μύτης στο ιατρείο σε συνδυασμό με απεικόνιση του σπλαγχνικού κρανίου με αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και οι ασθενείς αυτοί οδηγούνται στο ιατρείο αναφέροντας έντονη ρινική συμφόρηση, συχνές κεφαλαλγίες, οπισθορρινικές εκκρίσεις, ξηρό βήχα, συχνές επιστάξεις(ρινορραγίες), συχνές ωτίτιδες ή αίσθημα βάρους στα αυτιά

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες από τις παραπάνω παθήσεις συνυπάρχουν με ένα σκολιό (στραβό) διάφραγμα, το οποίο μπορεί να είναι και η αιτία που τις προκάλεσε. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής χειρουργικής με ευθειασμό ρινικού διαφράγματος, για πλήρη εξάλειψη των προβλημάτων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι αρκετά για να επιλέξει κανείς την εν λόγω επέμβαση. Με την FESS το χειρουργικό πεδίο είναι σαφώς ευκρινέστερο και αυτό βοηθά και στην πληρέστερη- ριζικότερη αντιμετώπιση της παθολογίας της ρινός αλλά και στη καλύτερη διατήρηση των φυσιολογικών δομών της.

Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασθενούς με ένα χειρουργείο, του εξασφαλίζει άμεσα θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του, ενώ αποφεύγεται ο κίνδυνος ενός δεύτερου χειρουργείου.

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων γίνεται με γενική αναισθησία. Μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει στην κλινική μόνο μία ημέρα και  επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες πολύ σύντομα, με τις κατάλληλες οδηγίες για την μετεγχειρητική του φροντίδα.

Η πλύση των ρινικών θαλάμων με φυσιολογικό ορό και η περιποίηση με ρινική γέλη βοηθούν στην μετεγχειρητική αποκατάσταση. Η άριστη συνεργασία του ασθενή με τον ιατρό του και η επιμελής παρακολούθηση μετεγχειρητικά του ασθενή ανά κάποια χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να ελέγχονται οι παράγοντες που προδιαθέτουν σε παθολογία  (πλέον συχνά η αλλεργική ρινίτιδα), φέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα και χαρίζουν στον ασθενή ποιότητα ζωής.