Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Στη χειρουργική μέσου ωτός εντάσσονται δύο επεμβάσεις η μαστοειδεκτομή και η τυμπανοπλαστική. Ας δούμε πότε είναι απαραίτητες αυτές οι επεμβάσεις μέσου ωτός και πως γίνονται.

Το κόκκαλο που βρίσκεται πίσω από το αυτί κάθε ανθρώπου και περιέχει αέρα ονομάζεται μαστοειδής υπόφυση. Το μέσο αυτί, ο χώρος δηλαδή που υπάρχει πίσω από το τύμπανο και είναι επίσης γεμάτος αέρα, επικοινωνεί με τη μαστοειδή υπόφυση. Όταν, λοιπόν, ο ασθενής υποφέρει από χρόνια φλεγμονή που εκτείνεται ως τη μαστοειδή υπόφυση ή εμφανίζει χολοστεάτωμα, δηλαδή παρουσιάζει μετανάστευση δέρματος από τον έξω ακουστικό πόρο προς το μέσο αυτί και τη μαστοειδή υπόφυση, τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρούμε το κόκκαλο της μαστοειδούς υπόφυσης, επιτυγχάνοντας τον καλό αερισμό της περιοχής και την εξάλειψη της φλεγμονής.

Αν το τύμπανο έχει υποστεί ρήξη, τότε ο ιατρός θα προχωρήσει σε τυμπανοπλαστική. Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Το μέσο αυτί, για το οποίο μιλήσαμε νωρίτερα, χωρίζεται από τον έξω ακουστικό πόρο με μία μεμβράνη που ονομάζεται τύμπανο. Ο ήχος, που μεταφέρεται από μια σειρά οστών, περνά πίσω από το τύμπανο, στην κοιλότητα μέσου ωτός, και προωθείται στο έσω αυτί. Στην κοιλότητα μέσου ωτός ανοίγει η ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία συνήθως είναι κλειστή και ανοίγει μόνο κατά την κατάποση. Ο μηχανισμός αυτός που μας παρέχει ουσιαστικά την ικανότητα να ακούμε, μπορεί να επηρεαστεί αν υπάρχει τρύπα στην τυμπανική μεμβράνη. Με την τυμπανοπλαστική αποκαθιστούμε τη βλάβη στο τύμπανο, αποφεύγοντας έτσι πιθανές μολύνσεις και βελτιώνοντας, φυσικά, την ακοή. Η αποκατάσταση της τυμπανικής μεμβράνης γίνεται ως εξής: Ο ιατρός κάνει μια τομή πίσω από το αυτί, παίρνει κομμάτι του χόνδρου από το πτερύγιο και το τοποθετεί εκεί που υπάρχει οπή στην τυμπανική μεμβράνη.

Είναι σημαντικό μετά από την επέμβαση ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του ιατρού. Θα πρέπει να μη σηκώνει βάρος, να αποφεύγει την υπερβολική σωματική δραστηριότητα, την άθληση, το κολύμπι, ακόμα και το φύσημα της, για το διάστημα που θα του υποδείξει ο ιατρός. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγει τα αεροπορικά ταξίδια για ένα μήνα περίπου. Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο για περαιτέρω διευκρινίσεις.