Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ο θυρεοειδής είναι ο σημαντικότερος αδένας είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση των ορμονών του ανθρωπίνου σώματος και κατ’ επέκταση των καύσεων, της ανάπτυξης, του μεταβολισμού και της ψυχικής μας υγείας.

Ο θυρεοειδής μπορεί είτε να υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) είτε να υπερλειτουργεί (υπερθυρεοειδισμός). Στις περισσότερες των περιπτώσεων η ρύθμισή του επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή, κατόπιν διενέργειας συγκεκριμένων εξετάσεων. Συχνό είναι και το φαινόμενο εμφάνισης όζων (ή όζου), ποικίλων διαστάσεων, τις περισσότερες φορές καλοηθών. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε διόγκωση του θυρεοειδούς, η οποία ονομάζεται βρογχοκήλη και μπορεί να συνδέεται είτε με υπερθυρεοειδισμό είτε με υποθυρεοειδισμό.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι αρκετά σπάνιος και έχει καλή πρόγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε θυρεοειδεκτομή, η οποία ακολουθείται από ορμονοθεραπεία εφ όρου ζωής. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο, για 2-3 ημέρες, για την πλήρη καταστροφή του θυρεοειδικού ιστού που τυχόν δεν έχει αφαιρεθεί. Σπάνια θα χρειαστεί η υποβολή του ασθενούς σε ακτινοθεραπεία και ακόμα πιο σπάνια σε χημειοθεραπεία.

Η χειρουργική θυρεοειδούς είναι μια απαιτητική επέμβαση, για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διενέργειά της από εξειδικευμένο χειρουργό. Πρόκειται για μια ευαίσθητη περιοχή, όπου συγκεντρώνονται πολλά ζωτικά όργανα, για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή ΩΡΛ Χειρούργου Κεφαλής και Τραχήλου. Προεγχειρητικά  θα πρέπει, με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος, σπινθηρογραφήματος τραχήλου, αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας να εντοπιστεί ο παθολογικός ή οι παθολογικοί αδένες. Στη συνέχεια, αφαιρούνται με πολύ μικρή τομή οι πάσχοντες αδένες και ο ασθενής είναι σε θέση να εξέλθει του νοσοκομείου μετά από μια ημέρα.

Η λήψη ενδελεχούς ιστορικού, η διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων και του προεγχειρητικού ελέγχου είναι απαραίτητη και αυτονόητη. Ο ιατρός οφείλει να εξηγήσει στον ασθενή και την παραμικρή λεπτομέρεια για το χειρουργείο αυτό αλλά και για την μετεγχειρητική διαδικασία, καθώς επίσης και για το τι να περιμένει ο ασθενής μετά από την επέμβαση. Εφόσον, η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς είναι καλή, τότε ο ασθενής δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, καθώς ο ιατρός θα έχει φροντίσει να τον/την κατατοπίσει για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία υπάρχει.

Αν έχετε την παραμικρή απορία ή ανησυχία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο, έτσι ώστε να σας κατατοπίσουμε πλήρως.