Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Η Κύστη Θυρεογλωσσικού Πόρου είναι μια μάζα που αποτελείται από κύτταρα και ιστούς που απομένουν  από τον σχηματισμό του θυρεοειδούς ενόσω αναπτύσσεται το έμβρυο. Η κύστη αυτή βρίσκεται στη μέση τραχηλική χώρα του λαιμού και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κι εφήβους, ειδικά μετά από λοίμωξη του άνω αναπνευστικού, οπότε και διογκώνεται.

Η Κύστη Θυρεογλωσσικού Πόρου μοιάζει με μια μαλακή στρογγυλή μάζα, η οποία αν έχει μολυνθεί παρουσιάζει ερυθρότητα, ευαισθησία και πρήξιμο. Εμφανίζει μικρό άνοιγμα στο δέρμα, με αποστράγγιση βλέννας από την κύστη και προκαλεί δυσκαταποσία ή δυσκολία στην αναπνοή.

Η διάγνωση της εν λόγω κύστης γίνεται με φυσική εξέταση, ενώ είναι σημαντικό να διαπιστωθεί, αν φέρει μέσα της ιστούς του θυρεοειδούς. Ο ιατρός μετά από αιματολογικές εξετάσεις θα αξιλογήσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ θα ζητηθεί επίσης υπέρηχος, αξονικής τραχήλου, παρακέντηση με μικρή βελόνα και σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς. Μετά από λήψη του ιατρικού ιστορικού και διενέργεια προεγχειρητικού ελέγχου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η χειρουργική αφαίρεση της κύστης (Sistrunk Procedure).

Η επέμβαση πρέπει να γίνει καθώς υπάρχει μικρή πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής. Η διαδικασία γίνεται μόνο με γενική αναισθησία, η κύστη αφαιρείται με μια σχετικά μικρή τομή, ενώ η τομή είναι σχεδόν αόρατη μετά από λίγους μήνες. Για την αποφυγή οποιασδήποτε πιθανότητας υποτροπής, θα πρέπει οι ασθενείς να μη προσέρχονται για επέμβαση αν έχει προηγηθεί επεισόδιο οξείας φλεγμονής λιγότερο από δυο εβδομάδες νωρίτερα. Μετά την επέμβαση η λήψη αντιβιοτικών είναι επίσης απαραίτητη για την καταπολέμηση λοιμώξεων.