Μικρολαρυγγοσκόπηση ονομάζεται η τεχνική με την οποία αντιμετωπίζουμε τις διαταραχές του λάρυγγα.
Η μικρολαρυγγοσκόπηση έχει ένδειξη σε ασθενείς με διαταραχές της φωνής που οφείλονται σε πολυποειδείς εκφυλίσεις των γνήσιων φωνητικών χορδών, σε ασθενείς με λευκοπλακία ή σε ασθενείς στους οποίους κατά την ενδοσκόπηση του λάρυγγα εντοπίζεται μόρφωμα ύποπτο για κακοήθεια, το οποίο θα πρέπει να σταλεί για βιοψία.
Ποια είναι η διαδικασία της μικρολαρυγγοσκόπησης;
Η μικρολαρυγγοσκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία, διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας, και είναι απολύτως ασφαλής. Ίσως μετά τη μικρολαρυγγοσκόπηση ο ασθενής να αισθανθεί κάποια μικρή ενόχληση στο λαιμό, ωστόσο αυτή αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά και δε διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες.
Αν το άτομο που θα υποβληθεί σε μικρολαρυγγοσκόπηση έχει προβλήματα από την περιοχή του αυχένα, θα πρέπει να ενημερώσει τον ιατρό του πριν την επέμβαση. Επίσης, ο ιατρός θα πρέπει να είναι ενήμερος προεγχειρητικά σχετικά με πιθανή κακή κατάσταση της οδοντοστοιχίας του ασθενούς.
Λίγες ώρες μετά την μικρολαρυγγοσκόπηση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με τις κατάλληλες οδηγίες από τον ιατρό του. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης , συνιστάται ‘ξεκούραση’ της φωνής. Αυτή συνήθως είναι πλήρης αφωνία (δε μιλά καθόλου ο ασθενής και επικοινωνεί με το περιβάλλον του με σημειώματα) για 2- 3 ημέρες.
Για τις επόμενες 7- 10 ημέρες, ο αθενής αρχίζει να μιλά σταδιακά και με τρόπο που να μην κουράζει τις φωνητικές χορδές- που σημαίνει ότι αποφεύγει τόσο να φωνάζει όσο και να ψιθυρίζει.
Ίσως κάποιοι ασθενείς μετά τη μικρολαρυγγοσόπηση να παρατηρήσουν μια βραχνάδα στη φωνή (πιθανά χειιρότερη τις πρώτες ημέςρες σε σχέση με αυτή που τους οδήγησε αρχικά στον ιατρό τους)η οποία ωστόσο υποχωρεί πολύ σύντομα και έπειτα από λίγες ημέρες η φωνή είναι τελείως καθαρή.
Η μικρολαρυγγοσκόπηση επιτρέπει την πλήρη και ενδελεχή εξέταση του λάρυγγα ενός ασθενούς, καθώς επίσης και τη διενέργειαμικροεπεμβάσεων σε αυτόν, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελούν και τη θεραπεία του προβλήματος που οδήγησε τον ασθενή στον ωτορινολαρυγγολόγο.
Σε περίπτωση που μετά τη μικρολαρυγγοσκόπηση και τη λήψη βιοψίας διαπιστωθεί βλάβη η οποία απαιτεί ριζικότερο καθαρισμό, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.