Η ευσταχιανή σάλπιγγα επιτρέπει την επικοινωνία του μέσου ωτός με τον ρινοφάρυγγα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν σωλήνα, το ένα στόμιο του οποίου καταλήγει στον ρινοφάρυγγα και το άλλο στο μέσο αυτί.

Βασικός ρόλος της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι να προστατεύει το τύμπανο από τη διαφορά πίεσης που δημιουργείται στο αυτί όταν εισέρχεται σε αυτό αέρας κατά την κατάποση, το χασμουρητό ή το φύσημα της μύτης.

Όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα λειτουργεί φυσιολογικά, τότε αυτή κατά το χασμουρητό, την κατάποση ή το φύσημα της μύτης ανοίγει ώστε να μπορέσει να διέλθει ο αέρας στο μέσο αυτί. Όταν όμως, δεν λειτουργεί κανονικά (δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας) λόγω κάποιου «κολλήματος», τότε η περιοχή του μέσου ωτός απομονώνεται και οι πιέσεις εκατέρωθεν του τυμπανικού υμένα δεν εξισορροπούνται. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής αντιλαμβάνεται «βάρος» στο αυτί, όπως αισθάνεται όταν είναι κάτω από το νερό ή  κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για την καθημερινότητά του. Επιπλέον, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, όταν η δυσλειτουργία επιμένει, αυξάνεται η πιθανότητα εκκριτικής ή και οξείας μέσης ωτίτιδας υπό συνθήκες.

 

Ποια είναι τα Αίτια για την Δυσλειτουργεία της Ευσταχιανής Σάλπιγγας;

Τα πιθανά αίτια της απόφραξης της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι:

  • μεγάλου βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος,
  • υπερτροφικές ρινικές κόγχες,
  • ρινίτιδα,
  • υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια – που όταν εντοπίζονται σε ενήλικα χρειάζεται και περαιτέρω έλεγχος σε κάποιες περιπτώσεις),
  • παρουσία όγκου στο ρινοφάρυγγα (καλοήθους ή κακοήθους).

Συμπτώματα & Διάγνωση Δυσλειτουργείας της Ευσταχιανής Σάλπιγγας

Τα συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή στον ωτορινολαρυγγολόγο είναι τα παρακάτω:

  • Αίσθημα πληρότητας ωτός
  • Εμβοές
  • Σφύριγμα στο αυτί

Η άμεση επίσκεψη στον ειδικό ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή επιπλοκών αλλά και για την έγκαιρη και ζωτικής σημασίας αντιμετώπιση σε περίπτωση όγκου του ρινοφάρυγγα. Ο ωτορινολαρυγγολόγος, θα εντοπίσει το αίτιο της απόφραξης πραγματοποιώντας μια απλή ενδοσκόπηση ρινός και φάρυγγα (πλήρως ανώδυνη και σύντομη εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο).

Θεραπεία Ευσταχιανής Σάλπιγγας

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί την απόφραξη και κατ’ επέκταση τη δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας, ο θεράπων ιατρός θα προτείνει και την πλέον κατάλληλη θεραπεία κατά περίπτωση.