Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

iliggos_smallΊλιγγος είναι η ψευδής αίσθηση περιστροφής ή κινήσεως του ασθενή σε σχέση με τα αντικείμενα ή και των αντικειμένων σε σχέση με το ασθενή. Πρόκειται για πολύ ενοχλητικό αίσθημα και ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά πως βλέπει το δωμάτιο να «γυρίζει» ή ότι νιώθει να πατάει σε «σύννεφο», πράγμα που του προκαλεί ανασφάλεια και τον κρατά μακρυά από τις δραστηριότητές του. Συχνά το αίσθημα αυτό συνοδεύεται από εμέτους ή απλά ναυτία ( ανακάτεμα στο στομάχι) . Πιο ανησυχητικά συνοδά συμπτώματα είναι τα βουητά στο αυτί ή ακόμα και η πτώση της ακοής, για αυτό και εφόσον τα διαπιστώσει ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο. Υπεύθυνος για το αίσθημα ιλίγγου, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι ένα όργανο στο εσωτερικό του αυτιού που λέγεται λαβύρινθος, όμως η διαφοροδιάγνωση περιλαμβάνει μία σειρά παθήσεων. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο ασθενής να επισκεφθεί άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο και μάλιστα πριν τη λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού φαρμακευτικού σκευάσματος που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διάγνωση.

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζει κανείς πως σε περίπτωση που απευθυνθεί άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο και αυτός διαπιστώσει από την κλινική εξέταση πως πρόκειται καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως, η θεραπεία λαμβάνει άμεσα χώρα στο ιατρείο πραγματοποιώντας χειρισμούς επανατοποθέτησης ωτοκονίας και αυτό βοηθά τον ασθενή , σε συνδυασμό με τις οδηγίες που λαμβάνει για το σπίτι, να επιστρέψει γρήγορα στις δραστηριότητές του.

Ανάλογα με την αιτία αλλά και με την ηλικία, την κινητική κατάσταση και τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας του ασθενούς που πιθανά να συνυπάρχουν, η αντιμετώπιση του ιλίγγου εξατομικεύεται και ο ρόλος του ιατρού είναι να καθοδηγεί κατάλληλα τον ασθενή του.