Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Η οξεία νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι γνωστή και ως αιφνίδια νευροαισθητήριος βαρηκοΐα και εμφανίζεται σε 2-20 άτομα ανά 100.000 ετησίως. Η πάθηση αυτή ορίζεται ως οξεία και ανεξήγητη -με βάση το ιστορικό του ασθενούς και την εξέταση από τον ιατρό- νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, που ξεκινά από τα 30dB και κυμαίνεται σε 3 ή και περισσότερες συνεχόμενες ακοομετρικές συχνότητες. Αυτό το είδος βαρηκοΐας είναι κατά κανόνα μονόπλευρη και συμβαίνει μέσα σε λιγότερες από 72 ώρες.

Οι πιθανές αιτιάσεις που κρύβονται πίσω από την ασθένεια αυτή είναι πολλές, χωρίς όμως να έχει καταδειχθεί κάποια συγκεκριμένη. Πέρα από συγκεκριμένες βλάβες όπως τραύμα από έκρηξη ή βλάβη από έντονη αλλαγή πίεσης, οι υπόλοιπες αιτίες που έχουν αναφερθεί είναι μηνιγγίτιδα, παρωτίτιδα ή κάποια βαριά λοίμωξη του μέσου ωτός που προχώρησε στον έσω ους.

Όταν δε μπορεί να καταδειχθεί κάποια παθολογία που μπορεί να οδήγησε στην αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, τότε εικάζεται ότι μπορεί να προήλθε από κάποιον ιό ή θρόμβο στο αίμα που επηρεάζει την αιματική παροχή έσω ωτός.

Αν ο ασθενής επισκεφθεί τον ΩΡΛ εγκαίρως, έτσι ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα, τότε η αντίδραση του ιατρού, ως προς την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής, είναι ακαριαία και μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την εισαγωγή σε κλινική. Ανάλογα με τη διάγνωση μπορεί να προταθεί η χορήγηση γλυκοκορτικοειδών από το στόμα, ενδοφλέβια ή με ενδοτυμπανική έγχυση, αντιιική θεραπεία, θεραπεία με μαγνήσιο, ψευδάργυρο, υπερβαρικό οξυγόνο ή τυμπανοτομή. Σε αρκετούς ασθενείς η κατάλληλη εφαρμογή θεραπείας φέρει αποτελέσματα, έστω και μερική αποκατάσταση ακοής, εντός 10 ημερών ή έως και εντός τριμήνου. Είναι ωστόσο σημαντικό ο ασθενής να προσέλθει έγκαιρα στον ιατρό.