Αλλεργική ΡινίτιδαΗ αλλεργική ρινίτιδα είναι αποτέλεσμα της “υπερβολικής” αντίδρασης (υπερευαισθησία) του ρινικού βλεννογόνου σε κάποιο αλλεργιογόνο. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής, αν διαρκεί καθ’ όλο το έτος (π.χ. αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης) ή εποχική όταν παρουσιάζεται κάποια στιγμή μέσα στο έτος (π.χ. την Άνοιξη με την παρουσία της γύρης).

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή και συμφόρηση, καθώς επίσης και ο κνησμός με ή χωρίς οφθαλμικά συμπτώματα:δακρύρροια,οφθαλμικός κνησμός. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα συμπτώματα τα οποία μπορεί να συνδέονται με την αλλεργική ρινίτιδα, όπως ο βήχας, η ρινορραγία, η οπισθορινική καταρροή,κεφαλαλγίες, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, αίσθημα κόπωσης λόγω κακής ρινικής αναπνοής κ.α. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα είναι: η γύρη, η σκόνη, η μούχλα, η ελιά, τα αγρωστώδη, το τρίχωμα των ζώων (γάτες κλπ).

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας

απαιτεί τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την αντικειμενική εξέτασή του με φυσική εξέταση και ενδοσκόπηση. Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και ο ασθενής βρίσκεται υπό συστηματική ιατρική παρακολούθηση.Σε περιπτώσεις παρουσίας ρινικών πολυπόδων χρειάζεται και χειρουργική αντιμετώπιση (FESS).Πολλές φορές είναι απαραίτητο μέσα από ειδικά test να εντοπιστεί το αλλεργιογόνο ώστε να δοθούν οδηγίες αποφυγής του κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή και να χορηγηθεί αγωγή απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία).Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα test είναι οι δερματικές δοκιμασίες αλλεργίας (skin prick tests ) και το RAST-test που μετρά στο αίμα τα Ige αντισώματα σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.