Τι είναι η ανοσμία – απώλεια όσφρησης
Η ανοσμία αποτελεί την πλήρη απώλεια όσφρησης, η οποία μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη, σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα με το αίτιο που την προκάλεσε. Η απώλεια όσφρησης μπορεί να παρατηρηθεί στο ένα μόνο ρουθούνι, οπότε και πιθανά να μη γίνει άμεσα αντιληπτή, ή και στα δύο ρουθούνια.
Συμπτώματα και αίτια ανοσμίας
Πέρα από την απώλεια της οσφρητικής αίσθησης, ενδέχεται να επηρεαστεί και η γεύση ενός ασθενή με ανοσμία. Αναφορικά με τα αίτια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανοσμία, αυτά ποικίλλουν όπως και η διάρκεια της απώλειας η οποία συνδέεται άμεσα με το αίτιο στο οποίο οφείλεται. Μερικές από τις πιθανές αιτίες πρόκλησης απώλειας της όσφρησης, προσωρινής ή μόνιμης, είναι οι παρακάτω:
- Ιογενής λοίμωξη (πχ. Covid-19 κ.ά.)
- λοίμωξη στη μύτη
- λοίμωξη στους παραρρίνιους κόλπους
- κάποιο χτύπημα στο κεφάλι
- χρόνια αλλεργία
- αύξηση της ηλικίας
- κάπνισμα και ναρκωτικές ουσίες
- συνεχής έκθεση σε κάποια τοξική ή ερεθιστική ουσία (χρώματα, διαλυτικά, αμμωνία)
- πολύποδες
- στραβό διάφραγμα πολύ μεγάλου βαθμού
- κάποιος όγκος στον εγκέφαλο ή τη μύτη
- κύηση
- σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, νόσος Cushing ή νόσος Addison
- σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson ή νόσος Alzheimer
- κάποια ψυχιατρική νόσος
- έλλειψη βιταμινών
- ακτινοθεραπεία
Τρόποι αντιμετώπισης – Θεραπεία
Η θεραπεία της ανοσμίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αιτία η οποία την προκάλεσε. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να προηγηθεί διάγνωση από ωτορινολαρυγγολόγο ώστε να είναι ξεκάθαρο το πώς έχει προκύψει η απώλεια της όσφρησης και αν είναι προσωρινή ή μόνιμη. Προκειμένου να διαγνωστεί η απώλεια της όσφρησης, ο ΩΡΛ θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση του ασθενή και ειδικά οσφρητικά τεστ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως κριθεί απαραίτητο να γίνει και μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Στη συνέχεια, ανάλογα με το πού οφείλεται η ανοσμία, θα σχεδιαστεί και το κατάλληλο και πάντα εξατομικευμένο πλάνο για την αντιμετώπισή της.
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
Αν πρόκειται για κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, συνήθως συστήνεται η χρήση φυσιολογικού ορού για πλύσεις της μύτης και ειδικά ρινικά spray. Η όσφρηση θα επανέλθει όταν η γρίπη ή το κρυολόγημα υποχωρήσει.
Χρόνια αλλεργία
Στην περίπτωση που η χρόνια αλλεργία ενοχοποιείται για την ανοσμία, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει λήψη αντισταμινικών φαρμάκων και ρινικά σκευάσματα με κορτιζόνη για το χρονικό διάστημα που θα οριστεί.
Στραβό διάφραγμα και πολύποδες
Αν ο ασθενής έχει στραβό διάφραγμα ή πολύποδες και έχει χάσει την αίσθηση της όσφρησης, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την ενδεδειγμένη λύση θεραπείας.
Φυσική αντιμετώπιση
Ο ρόλος της φυσικής αντιμετώπισης στην περίπτωση της απώλειας της όσφρησης μπορεί να είναι πολύ σημαντικός. Συμπληρωματικά με το πλάνο θεραπείας που θα σχεδιαστεί, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τη λήψη βιταμινών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λήψη ψευδαργύρου ή την αρωματοθεραπεία με τη χρήση αιθέριων ελαίων.
Η Dr. Ειρήνη Μάντζαρη, χειρουργός – ΩΡΛ ενηλίκων και παίδων, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Ε’ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής στο Metropolitan General, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αναφορικά με την ανοσμία – απώλεια όσφρησης και να λύσει τις απορίες σας. Επικοινωνήστε με το ιατρείο της μέσω τηλεφώνου (2106833193) ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας και κλείστε ραντεβού στο ΩΡΛ ιατρείο της γιατρού που βρίσκεται στην Αθήνα, στο κέντρο του Χαλανδρίου.