Φαρμακευτική Ρινίτιδα

Ως Φαρμακευτική Ρινίτιδα ορίζεται η πάθηση κατά την οποία η μύτη μας παρουσιάζει συνεχώς “μπούκωμα” ή και καταρροή, ως αποτέλεσμα της αδιάκοπης χρήσης αποσυμφορητικών σπρέι επί μακρό χρονικό διάστημα.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από φαρμακευτική ρινίτιδα χωρίς καν να γνωρίζουν τι είναι αυτή και κυρίως πώς μπορούν να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Πώς προκαλείται η Φαρμακευτική Ρινίτιδα;

Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολία με την ρινική μας αναπνοή, όπως μπούκωμα και καταρροή, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης του ρινικού βλεννογόνου ή των παραρρινίων κόλπων.

Προκειμένου να δοθεί λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα, συστήνεται συνήθως για λίγες ημέρες η χρήση κάποιου αποσυμφορητικού σπρέι ή σταγόνων που μπορούν γρήγορα να ανακουφίσουν τον ασθενή και να του «απελευθερώσουν» τη μύτη. Πιο συγκεκριμένα, τα συστατικά των φαρμάκων αυτών προκαλούν προσωρινά αγγειοσύσπαση, διευκολύνοντας τη ρινική αναπνοή.

Ως εδώ, η χρήση των αποσυμφορητικών είναι ορθή και απόλυτα ενδεδειγμένη, για αυτό και χορηγούνται από τον θεράποντα ιατρό με τις κατάλληλες οδηγίες.

Όμως, πολλοί ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από μακροχρόνια προβλήματα της ρινικής τους αναπνοής, μόλις τύχει να “γνωρίσουν” τη δραστικότητα αυτών των φαρμάκων σε κάποια οξεία λοίμωξη, συνεχίζουν τη χρήση τους και μετά το προβλεπόμενο, με βάση τις ιατρικές τους οδηγίες, χρονικό διάστημα (μέχρι 7-10 ημέρες).

Όταν ο ασθενής συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα αποσυμφορητικά για πολλές εβδομάδες, ο ρινικός βλεννογόνος “εθίζεται” σε αυτά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αναπνεύσει αν δεν τα χρησιμοποιήσει. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που καθιστά τον πάσχοντα δέσμιο αυτών των φαρμάκων.

Επιπτώσεις Φαρμακευτικής Ρινίτιδας

Εκτός από τον εθισμό του ασθενή στα αποσυμφορητικά σπρέι, η φαρμακευτική ρινίτιδα προκαλεί και άλλα προβλήματα, όπως  χρόνια υπερτροφία των ρινικών κογχών, συχνές επιστάξεις (ρινορραγίες), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς πιθανά να παρουσιάσουν ορισμένες παρενέργειες όπως ταχυκαρδία, αρρυθμίες, υπέρταση.
Θεραπεία Φαρμακευτικής Ρινίτιδας

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας είναι ο κατάλληλος για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα.

Πρωταρχικό του μέλημα είναι να απεξαρτηθείτε από τα αποσυμφορητικά σπρέι. Η χρήση στεροειδών, ρινικών πλύσεων και αντιισταμινικών σκευασμάτων- σε συνδυασμό πάντα με την αναλυτική ενημέρωση του ασθενή- θα βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Έπειτα, βασικό ζητούμενο είναι να διερευνηθεί η πραγματική αιτία που  οδήγησε στην “ανάγκη” αλόγιστης χρήσης ρινικών σπρέι, ώστε να καταπολεμηθεί αυτή αποτελεσματικά και οριστικά.

Ρινίτιδα ή Ανατομικό πρόβλημα;

Πολλές φορές, η αιτία της κακής ρινικής αναπνοής δεν είναι μόνο ένα κρυολόγημα ή μια ρινίτιδα. Συχνή αιτία αποτελούν και τα ανατομικά προβλήματα της μύτης, όπως είναι η σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό ρινικό διάφραγμα), η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, οι ρινικοί πολύποδες κ.ά.

Για το λόγο αυτό, αν αντιμετωπίζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα πρόβλημα με τη ρινική σας αναπνοή και χρησιμοποιείτε συνεχώς αποσυμφορητικά για να λειτουργήσετε στην καθημερινότητά σας, δεν πρέπει να αμελήσετε την επίσκεψη στον Ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο γιατρός σας, μπορεί να διαγνώσει τα αίτια του προβλήματος και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την οριστική αντιμετώπισή του.

επικοινωνίαΕπικοινωνία