[content_table]
Το ρινόφυμα είναι μία σχετικά σπάνια διαταραχή του δέρματος της ρινός, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη, κόκκινη, βολβώδη μύτη. Το ρινόφυμα θεωρείται πως αποτελεί βαριά μορφή μιας δερματοπάθειας των ενηλίκων γνωστής ως ροδόχρους ακμή. Το ρινόφυμα παρουσιάζεται πιο συχνά σε άνδρες, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 50 έως 70 ετών. Μάλιστα, η αναλογία που προσβάλλει τους άνδρες έναντι των γυναικών είναι 20:1, παρόλο που η ροδόχρους ακμή είναι πιο συχνή στις γυναίκες.
Ποια είναι τα αίτια του ρινοφύματος;
Τα ακριβή αίτια του ρινοφύματος παραμένουν ακόμα άγνωστα, όμως, πιστεύεται ότι η πάθηση είναι πολυπαραγοντικής προέλευσης με κύριο αίτιο τη μη ρυθμιζόμενη επιφανειακή αγγειοδιαστολή. Με την πάροδο του χρόνου αυτή προκαλεί το χαρακτηριστικό κόκκινο-μωβ χρώμα και την υπερτροφία του δέρματος της ρινός και των μαλακών ιστών της.
Ιστορικά, το ρινόφυμα θεωρήθηκε λανθασμένα ότι συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ουσίες όπως είναι το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν τοπική αγγειοδιαστολή, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης. Αυτή η σύνδεση του ρινοφύματος με το αλκοόλ έχει προκαλέσει μάλιστα μεγάλο κοινωνικό στίγμα σε ασθενείς που πάσχουν από ρινόφυμα, με τη χρήση πολλών ψευδωνύμων, όπως « η μύτη του πότη».
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Το ρινόφυμα μπορεί να διαγνωσθεί από το βολβώδες σχήμα της μύτης, το υπετροφικό δέρμα, τις ουλές και τις τηλαγγειεκτασίες. Ο ίδιος ο ασθενής συχνά αισθάνεται επηρεασμένη την αναπνοή του, διότι το ρινόφυμα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά του παρεμποδίζει την είσοδο του αέρα προκαλώντας δυσλειτουργία των εξωτερικών ρινικών βαλβίδων. Σε ποσοστό 3-10% πιθανά να εμφανιστούν σε έδαφος του ρινοφύματος και κακοήθεις βλάβες του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό και το πλακώδες καρκίνωμα, το καρκίνωμα σμηγματογόνων αδένων και το αγγειοσάρκωμα.
Χειρουργική αντιμετώπιση ρινοφύματος
Από τη στιγμή που αναπτύσσεται το ρινόφυμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική θεραπεία.
Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί ουσιαστικά τη μέθοδο εκλογής, όπου ο χειρουργός αφαιρεί τον πλεονάζοντα ιστό από το εξωτερικό της μύτης και οι διαθέσιμες μέθοδοι περιλαμβάνουν το νυστέρι, την δερμοαπόξεση, τον καυτηριασμό, το μαχαιρίδιο υπερήχων και το CO2 Laser.