Η ρινορραγία, αλλιώς γνωστή και ως επίσταξη ή αιμορραγία από τη μύτη, είναι ένα συχνό φαινόμενο, που συνήθως δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια, είναι όμως αρκετά τρομακτική κατάσταση για τον ασθενή. Οι ρινορραγίες χωρίζονται στις πρόσθιες, που είναι πιο συχνές (90%) και πιο ‘αθώες’ και στις οπίσθιες που εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένους, οι οποίοι βγάζουν το αίμα, που έχει κατέβει από τον φάρυγγα, βήχοντας από το στόμα.
Οι πιο συχνές αιτίες μιας ρινορραγίας είναι φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου, αλλεργική ρινίτιδα, ρήξη κάποιου αγγείου, ακόμα και μικροτραυματισμοί. Άλλα αίτια είναι κακώσεις της μύτης, πολύποδες, όγκοι της μύτης, χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων.
Όταν παρουσιαστεί ρινορραγία είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι σε όρθια ή καθιστή θέση (ποτέ ξαπλωμένος) με μια ελαφρά κλίση προς τα εμπρός, να πιέζει ελαφρά τα πτερύγια της μύτης, κρατώντας την κλειστή για περίπου δέκα λεπτά και να φτύνει ήπια όποια ποσότητα αίματος πιθανά να έρχεται στο στόμα του.
Πότε ο ασθενής πηγαίνει στον ιατρό;
Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρινορραγίας, ή σε ρινορραγία που δε σταματά σε λίγα λεπτά, σε περιπτώσεις που ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά, έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή κάνει χημειοθεραπείες.
Τα παιδιά συχνά εμφανίζουν, τη λεγόμενη, ιδιοπαθή ρινορραγία, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο, η οποία και παύει μετά την εφηβεία. Αν οι ρινορραγίες είναι συχνές, οπίσθιες, χωρίς κάποιον προφανή λόγο -όπως κάποιο χτύπημα, ερεθισμός, υψηλός πυρετός, έλλειψη υγρασίας στη μύτη- και σας προκαλεί ανησυχία, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον ιατρό σας, που με τις κατάλληλες ερωτήσεις και την εξέταση της μύτης, θα διαπιστώσει το αίτιο.