Λαρυγγοφαρυγγική ΠαλινδρόμησηΛαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση ( LaryngoPharyngeal Reflux -LPR) ονομάζεται η παλινδρόμηση περιεχομένων του στομάχου στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα, δημιουργώντας φλεγμονώδεις αλλοιώσεις του βλεννογόνου λόγω του όξινου pH .

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η βραχνάδα, ο χρόνιος βήχας, το αίσθημα κόμπου στο λαιμό και η συχνή τάση για καθαρισμό του λαιμού.

Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή λόγω της καούρας, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση πιθανά να μην ακολουθείται από αυτό το σύμπτωμα, παραμένει ‘σιωπηλή νόσος’ και γι΄αυτό πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωσή της.

Πέρα από την προαναφερθείσα συμπτωματολογία προκειμένου να διαπιστωθεί η LPR πρέπει να γίνει ενδοσκόπηση από τον ΩΡΛ με ινοπτικό ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο (γίνεται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία ) για την πλήρη απεικόνιση του λάρυγγα.

Θεραπεία για την Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Η θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνει πρώτα από όλα αλλαγή καθημερινών συνηθειών (διατροφή , κάπνισμα, αλκοόλ, συνήθειες ύπνου και φυσικής δραστηριότητας, σωματικό βάρος, stress), φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρονικό διάστημα και τακτική παρακολούθηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις και από το γαστρεντερολόγο.