Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Λαρυγγοφαρυγγική ΠαλινδρόμησηΛαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση ( LaryngoPharyngeal Reflux -LPR) ονομάζεται η παλινδρόμηση περιεχομένων του στομάχου στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα, δημιουργώντας φλεγμονώδεις αλλοιώσεις του βλεννογόνου λόγω του όξινου pH .

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η βραχνάδα, ο χρόνιος βήχας, το αίσθημα κόμπου στο λαιμό και η συχνή τάση για καθαρισμό του λαιμού.

Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή λόγω της καούρας, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση πιθανά να μην ακολουθείται από αυτό το σύμπτωμα, παραμένει ‘σιωπηλή νόσος’ και γι΄αυτό πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωσή της.

Πέρα από την προαναφερθείσα συμπτωματολογία προκειμένου να διαπιστωθεί η LPR πρέπει να γίνει ενδοσκόπηση από τον ΩΡΛ με ινοπτικό ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο (γίνεται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία ) για την πλήρη απεικόνιση του λάρυγγα.

Θεραπεία για την Λαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση

Η θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνει πρώτα από όλα αλλαγή καθημερινών συνηθειών (διατροφή , κάπνισμα, αλκοόλ, συνήθειες ύπνου και φυσικής δραστηριότητας, σωματικό βάρος, stress), φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρονικό διάστημα και τακτική παρακολούθηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις και από το γαστρεντερολόγο.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ