Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

larigofa-palindromisiΛαρυγγοφαρυγγική Παλινδρόμηση ( LaryngoPharyngeal Reflux -LPR) ονομάζεται η

παλινδρόμηση περιεχομένων του στομάχου

στην περιοχή του λάρυγγα και του φάρυγγα, δημιουργώντας φλεγμονώδεις αλλοιώσεις του βλεννογόνου λόγω του όξινου pH .Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η βραχνάδα, ο χρόνιος βήχας, το αίσθημα κόμπου στο λαιμό και η συχνή τάση για καθαρισμό του λαιμού. Σε αντίθεση με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή λόγω της καούρας, η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση πιθανά να μην ακολουθείται από αυτό το σύμπτωμα, παραμένει ‘σιωπηλή νόσος’ και γι΄αυτό πολλές φορές καθυστερεί η διάγνωσή της.

 

Πέρα από την προαναφερθείσα συμπτωματολογία προκειμένου να διαπιστωθεί η LPR πρέπει να γίνει ενδοσκόπηση από τον ΩΡΛ με ινοπτικό ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο (γίνεται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία ) για την πλήρη απεικόνιση του λάρυγγα.

 

Η θεραπεία της λαρυγγοφαρυγγικής παλινδρόμησης περιλαμβάνει πρώτα από όλα αλλαγή καθημερινών συνηθειών (διατροφή , κάπνισμα, αλκοόλ, συνήθειες ύπνου και φυσικής δραστηριότητας, σωματικό βάρος, stress), φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρονικό διάστημα και τακτική παρακολούθηση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις και από το γαστρεντερολόγο.