paidia_orl_small

Η αλλεργική ρινίτιδα

παρουσιάζεται και στα παιδιά όπως και στους ενήλικες και είναι αποτέλεσμα της “υπερβολικής” αντίδρασης (υπερευαισθησία) του ρινικού βλεννογόνου σε κάποιο αλλεργιογόνο. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι ολοετής, αν διαρκεί καθ’ όλο το έτος (π.χ. αλλεργία στα ακάρεα της σκόνης) ή εποχική όταν παρουσιάζεται κάποια στιγμή μέσα στο έτος (π.χ. την Άνοιξη με την παρουσία της γύρης).

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι το φτέρνισμα, η ρινική καταρροήκαι συμφόρηση, καθώς επίσης και ο κνησμός με ή χωρίς οφθαλμικά συμπτώματα:δακρύρροια,οφθαλμικός κνησμός. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα συμπτώματα τα οποία μπορεί να συνδέονται με την αλλεργική ρινίτιδα, όπως ο βήχας, η ρινορραγία, η οπισθορινική καταρροή,κεφαλαλγίες, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, αίσθημα κόπωσης λόγω κακής ρινικής αναπνοής κ.α. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα είναι: η γύρη, η σκόνη, η μούχλα, η ελιά, τα αγρωστώδη, το τρίχωμα των ζώων (γάτες κλπ).

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας απαιτεί τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του παιδιού και την αντικειμενική εξέτασή του με φυσική εξέταση και ενδοσκόπηση. Η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και το παιδί βρίσκεται υπό συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Και στα παιδιά μπορούν να γίνουν (όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο) μετρήσεις IgE αντισωμάτων, RAST- test όπως και skin prick tests ώστε να εντοπιστούν τα αλλεργιογόνα και εν συνεχεία να μπορούν να δοθούν οδηγίες αποφυγής τους ή όταν κρίνεται απαραίτητο να χορηγηθεί αγωγή απευαισθητοποίησης (ανοσοθεραπεία).