Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ο χαλινός, δηλαδή ο μεμβρανώδης ιστός που ενώνει τη γλώσσα με το έδαφος του στόματος, σε ορισμένες περιπτώσει είναι κοντός, μη επιτρέποντας στη γλώσσα να κινηθεί ικανοποιητικά (αγκυλογλωσσία). Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τον θηλασμό, σε ένα νεογνό, αλλά και προβλήματα στην εκφορά του λόγου, σε ένα μεγαλύτερο παιδί.

Όταν ο χαλινός κρατά τη γλώσσα του παιδιού κάτω, αυτό δε μπορεί να εφαρμόσει σωστά το στόμα του στη θηλή, με αποτέλεσμα να καταπίνει πολύ αέρα, να μη μπορεί να ασκήσει την κατάλληλη πίεση για να κατέβει περισσότερο γάλα, αλλά και να τραυματίζει τη θηλή της μητέρας με τα ούλα του.

Τα παιδιά με χαλινό, που προκαλεί αγκυλογλωσσία, δε μπορούν να βγάλουν τη γλώσσα τους προς τα έξω, αλλά και να την κινήσουν προς τα πάνω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκφέρουν σωστά τα σύμφωνα –λ και –ρ που απαιτούν οι γλώσσα να κινηθεί προς τον ουρανίσκο, καθώς επίσης και τα –δ και –θ που απαιτούν η γλώσσα να προσεγγίσει τα δόντια.

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει επέμβαση στον χαλινό, ακόμα και όταν το παιδί βρίσκεται στους πρώτους μήνες της ζωής του. Η επέμβαση είναι απλή, γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά. Το παιδί δεν παρουσιάζει αιμορραγία στο σημείο, ίσως μόνο μερικές σταγόνες, και μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Στην αρχή θα σημειωθεί μικρό πρήξιμο στην περιοχή και ενόχληση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά, αν το παιδί είναι πάνω από 6 μηνών. Η ενόχληση θα υποχωρήσει μία με δυο ημέρες αργότερα.

Αν, ωστόσο, η επέμβαση στον χαλινό γίνει μετά την πάροδο ενός έτους, τότε δε μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο αλλά θα πρέπει να γίνει στο νοσοκομείο με γενική αναισθησία. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, πέρα από τη σωστή σίτιση του παιδιού που είναι και ο βασικότερος, για τον οποίο προτείνεται η επέμβαση αυτή να γίνεται στους πρώτους μήνες της ζωής του.