Ροχαλητό και Υπνική Άπνοια στα παιδιά

 

Τι είναι το Ροχαλητό;

Ροχαλητό είναι ο θόρυβος που παράγουμε κατά την αναπνοή στον ύπνο μας. Αίτιο του ροχαλητού είναι η ύπαρξη κάποιου φραγμού στη δίοδο του αέρα από τη μύτη προς τους πνεύμονες με αποτέλεσμα να προκαλείται δόνηση στους μαλακούς ιστούς που βρίσκονται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και του τραχήλου.

 

Ροχαλητό στα παιδιά

Τα παιδιά μπορούν επίσης να ροχαλίζουν στον ύπνο τους, όπως και οι ενήλικες. Στην περίπτωση, όμως, των παιδιών υπάρχουν διαφορετικά αίτια που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση.

Ένα παιδί μπορεί να ροχαλίζει, όπως είναι αναμενόμενο, επειδή είναι κρυωμένο και υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή του από τη βουλωμένη μύτη, χωρίς αυτό να μας προκαλεί ανησυχία, δεδομένης της μικρής χρονικής του διάρκειας. Όμως, το ροχαλητό που επιμένει έχει πιο σοβαρά αίτια:

 

 • Διογκωμένα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις)
 • Διογκωμένες αμυγδαλές
 • Αλλεργική ρινίτιδα
 • Παχυσαρκία
 • Συνδυασμός των ανωτέρω

Όταν το ροχαλητό των παιδιών συνυπάρχει με επεισόδια υπνικής άπνοιας, το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Όταν, λοιπόν, το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα στον ύπνο του, δεν ξεκουράζεται όπως πρέπει κατά τον βραδινό του ύπνο, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη συμπεριφορά (εκνευρισμός, ξεσπάσματα) όσο και στην παραγωγικότητά του (μειωμένη προσοχή, μειωμένη απόδοση στο σχολείο- 12% χαμηλότερη απόδοση σε μαθήματα γλώσσας και μαθηματικών σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics).

 

Υπνική Άπνοια στα παιδιά

Με τον όρο υπνική άπνοια αναφερόμαστε στην επαναλαμβανόμενη κατάσταση κατά την οποία για ένα μικρό χρονικό διάστημα (δευτερόλεπτα) υπάρχει διακοπή της αναπνοής. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η υπνική άπνοια συνυπάρχει με το ροχαλητό.

Υπάρχουν δύο είδη άπνοιας, η αποφρακτικού και η κεντρικού τύπου.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια προκαλείται εξαιτίας της απόφραξης της αναπνευστικής οδού (Διογκωμένα κρεατάκια,  Υπερτροφικές αμυγδαλές, Αλλεργική ρινίτιδα), ενώ η κεντρική έχει ως αίτιο την εγκεφαλική δυσλειτουργία του κέντρου της αναπνοής. Στην παιδική ηλικία, η άπνοια που συναντάμε περισσότερο είναι η αποφρακτικού τύπου.

 

Τί προβλήματα προκαλεί η υπνική άπνοια στα παιδιά;

Η άπνοια, όχι μόνο είναι η αιτία για έναν κακό ποιοτικά ύπνο, αλλά σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες μυϊκές προσπάθειες του παιδιού για αποκατάσταση της αναπνοής και της χαμηλής οξυγόνωσης στο αίμα, ευθύνεται για αναπτυξιακά και παθολογικά προβλήματα του παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνέπειες της υπνικής άπνοιας στα παιδιά είναι οι παρακάτω;

 • Διαταραχές βάρους
 • νευροψυχολογικές διαταραχές (π.χ. υπερκινητικότητα, νευρικότητα, κόπωση)
 • χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο υπέρταση
 • καρδιακή ανεπάρκεια
 • υπέρταση

Διάγνωση Υπνικής Άπνοιας στα παιδιά

Προκειμένου ο Ωτορινολαρυγγολόγος να διαγνώσει την υπνική άπνοια, θα χρειαστεί το ιατρικό ιστορικό του παιδιού που θα του δώσουν οι γονείς και θα εξετάσει κλινικά το παιδί (περιλαμβάνεται και πλήρως ανώδυνη ενδοσκόπηση), προκειμένου να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος

Σε περίπτωση που δεν είναι ξεκάθαρο αν το περιστατικό αφορά υπνική άπνοια, ή δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί το είδος της,  θα ζητηθούν επιπλέον εξετάσεις.

 

Θεραπεία Υπνικής Άπνοιας στα παιδιά

Ανάλογα με το είδος της υπνικής άπνοιας και τα αίτιά της, ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν το παιδί πάσχει από  υπερτροφία των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (“κρεατάκια”), τότε η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της άπνοιας είναι η αμυγδαλεκτομή – αδενοειδεκτομή.

Η αλλεγική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αγωγή που δίνεται στο παιδί και τακτική παρακολούθηση.

Σε σπάνια περιστατικά, η χρήση ειδικής συσκευής παροχής αέρα θετικής πίεσης (CPAP) συστήνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Συμπερασματικάεάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας:

 • δυσκολεύεται να αναπνεύσει στον ύπνο του- ενώ δεν είναι άρρωστο με οξεία λοίμωξη,
 • ροχαλίζει,
 • παρουσιάζει κενά στην αναπνοή του,

ζητείστε άμεσα τη γνώμη του Ωτορινολαρυγγολόγου σας και μην αφήνετε το παιδί να ταλαιπωρείται.