Η παιδική βαρηκοΐα συναντάται στη χώρα μας σε 1-2 ανά 100.000 νεογνά. Η αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας, με τα άλματα προόδου της ιατρικής και της τεχνολογίας, έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακή πρόοδο.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχή αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας είναι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.
Η βαρηκοΐα σε ένα παιδί μπορεί να είναι συγγενής, δηλαδή να υπάρχει από τη γέννηση του παιδιού, ή επίκτητη.
Αίτια παιδικής βαρηκοΐας
Πιθανές αιτίες της συγγενούς βαρηκοΐας αποτελούν λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της κύησης, λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων, επιπλοκές του τοκετού, η ύπαρξη κάποιου συνδρόμου ή οικογενειακό ιστορικό.
Η επίκτητη παιδική βαρηκοΐα μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις μέσου ωτός, που δεν έτυχαν ιατρικής περίθαλψης, άλλου τύπου λοιμώξεις, κάκωση, έκθεση σε εκκωφαντικό θόρυβο ή λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.
Διάγνωση παιδικής βαρηκοΐας
Όπως είπαμε, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι ώστε το παιδί να αναπτυχθεί σωστά και να μην παρουσιάσει πρόβλημα στην επικοινωνία του με τον έξω κόσμο, καθώς επίσης και με την ομιλία. Για τον λόγο αυτό μια πρώτη αξιολόγηση γίνεται ήδη από το μαιευτήριο (ωτοακουστικές εκπομπές).
Είναι, όμως, σημαντικό με την πάροδο των μηνών οι γονείς να προσέχουν τις αντιδράσεις των παιδιών σε διάφορους ήχους, στα καλέσματα των ίδιων και στο πως το παιδί το ίδιο παράγει ήχους ή μιμείται ήχους του περιβάλλοντός του. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ποικίλουν και οι αναμενόμενες αντιδράσεις που ένας γονέας θα πρέπει να περιμένει από αυτό.
Εφόσον υπάρξει λόγος ανησυχίας, οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό για μια πρώτη αξιολόγηση της ακουστικής ικανότητας του παιδιού. Η παιδική βαρηκοΐα χωρίζεται σε είδη, όπως και στους ενήλικες, και ανάλογα με το είδος θα ακολουθηθεί και η αντίστοιχη θεραπεία.
Αν διαπιστωθεί βαρηκοΐα αγωγιμότητας, όπου η βλάβη εντοπίζεται στο έξω ή μέσο αυτί, η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση, με μεγάλα ποσοστά πλήρους ίασης ή αισθητής βελτίωσης του προβλήματος.
Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα σημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο έσω αυτί ή στο κοχλιακό νεύρο. Πρόκειται για μια πιο δύσκολη περίπτωση, το πρόβλημα όμως επιδέχεται βελτίωσης με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας ή κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά μπορεί να παρουσιαστεί βαρηκοΐα μικτού τύπου, που συνδυάζει τις δύο παραπάνω μορφές. Ενώ, τέλος, ενδέχεται να μην υπάρχει κάποια οργανική βλάβη αλλά ψυχογενείς παράγοντες να έχουν προκαλέσει τη βαρηκοΐα ενός παιδιού (υστερική ή βαρηκοΐα εκ προσποιήσεως).
Θεραπευτικές μέθοδοι
Η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού περνά μέσα από την ακοή και την ομιλία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό ο γονέας να παρατηρεί τις αντιδράσεις του παιδιού στους ήχους και στην ανάπτυξη, ή μη, του λόγου, έτσι ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα.
Οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι, η τεχνολογία αλλά και ειδική ομάδα ιατρών, λογοθεραπευτών και ψυχολόγων μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να ανακτήσει την κοινωνικότητά του και να μπορέσει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τον κοινωνικό του περίγυρο.
Αν θεωρήσετε ότι υπάρχει έστω η παραμικρή αμφιβολία για την ακουστική ικανότητα του παιδιού σας, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με το ιατρείο, έτσι ώστε με τις κατάλληλες ερωτήσεις και εξετάσεις από πλευράς μας να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει οραγικό πρόβλημα ή πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις του παιδιού, για την ηλικία στην οποία βρίσκεται.