Ωτίτιδα Συμπτώματα: Ποια είναι και πως αντιμετωπίζονται

ωτίτιδα συμπτώματα

Ωτίτιδα Συμπτώματα

Η ωτίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές παθολογίες του αυτιού μας, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται προκειμένου να την αναγνωρίσουμε.

Ποια είναι τα αίτια της ωτίτιδας;

Οι πιο συχνές ωτίτιδες είναι η μέση ωτίτιδα που εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα και η εξωτερική ωτίτιδα (νόσος του κολυμβητή) που θα εμφανιστεί συχνότερα το καλοκαίρι.

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε μέση ωτίτιδα είναι τα ακόλουθα:

  • Λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού
  • Απόφραξη – δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας

Όσον αφορά στην εξωτερική ωτίτιδα, αυτή προκαλείται από :

  • Βακτηριακή επιμόλυνση λόγω έκθεσης του έξω ακουστικού πόρου σε συνεχή υγρασία (κολύμβηση)
  • Παρουσία μεγάλης ποσότητας κυψελίδας (κεριού) που αποφράσσει τον έξω ακουστικό πόρο για μακρό χρονικό διάστημα
  • Τραυματισμό του έξω ακουστικού πόρου και επιμόλυνση της περιοχής

Τι συμπτώματα προκαλεί η ωτίτιδα;

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής που πάσχει από ωτίτιδα και θα πρέπει να τον οδηγήσουν στον ωτορινολαρυγγολόγο προς αναζήτηση θεραπείας  είναι το αίσθημα κνησμού ή ο έντονος πόνος στο αυτί, η αίσθηση πληρότητας στο αυτί, ο πυρετός και η βαρηκοΐα.

Κολλάει η ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα καθεαυτή δεν είναι πάθηση που μεταδίδεται, εκτός εάν πρόκειται για εξωτερική ωτίτιδα σε έδαφος ωτομύκωσης (μύκητες στον έξω ακουστικό πόρο) που μεταδίδεται εύκολα μέσω κοινής χρήσης ακουστικών. Όμως, το κρυολόγημα που έχει κολλήσει ένας ασθενής από κάποιον άλλον, μπορεί να προκαλέσει μέση ωτίτιδα ακόμα και αν στον ασθενή που αρρώστησε πρώτος δεν είχε παρουσιαστεί ωτίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα;

Η ωτίτιδα οποιασδήποτε μορφής πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα προς αποφυγή επιπλοκών.

Ο ωτορινολαρυγγολόγος σας, έχοντας προχωρήσει στην κλινική σας εξέταση και καταλήξει στη διάγνωση θα  σας προτείνει την κατάλληλη για κάθε περίπτωση θεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα), καθαρισμό του έξω ακουστικού πόρου, καθώς και χειρουργικό καθαρισμό σε εξαιρετικά δύσκολες και δυνητικά επικίνδυνες λοιμώξεις (SOS σε ασθενείς με ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη) .

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής σε κάθε περίπτωση είναι η μεγάλη σημασία του προληπτικού ελέγχου, της έγκαιρης διάγνωσης και τέλος της έγκαιρης έναρξης της σωστής θεραπείας .