Η Ωτοπλαστική στα παιδιά αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των επεμβάσεων της Ωτοπλαστικής. Η επέμβαση αυτή γίνεται όλο και συχνότερα από την πρώτη σχολική ηλικία και μετά, καθώς οι σύγχρονοι γονείς δίνουν πλέον μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της ψυχολογίας και της εμφάνισης από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής των παιδιών τους.

 

Τι είναι όμως η Ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αισθητική βελτίωση της εικόνας των αυτιών (ωτικών πτερυγίων), χωρίς όμως να επηρεάζει τη λειτουργικότητά τους. Η συγκεκριμένη επέμβαση εντάσσεται στο ιατρικό πεδίο του Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου και του Πλαστικού Χειρουργού.

 
Ποιες καταστάσεις μπορεί να διορθώσει η Ωτοπλαστική;

Οι δυσμορφίες των ωτικών πτερυγίων έχουν συνηθέστερα κληρονομικό χαρακτήρα και πιο σπάνια οφείλονται σε κάποιον τραυματισμό.

Τα είδη δυσμορφίας που καλείται συχνότερα να διορθώσει η Ωτοπλαστική, είναι τα παρακάτω:

  • Ανωμαλία του σχηματισμού της κόγχης
  • Ελλιπής σχηματισμός της πτυχής της ανθέλικας
  • Αφεστώτα (“Πεταχτά”) ωτικά πτερύγια ( μεγάλη απόσταση των ωτικών πτερυγίων από το κρανίο)
  • “Πεταχτά” ή/και μακριά λοβία των αυτιών

 

Ωτοπλαστική στα παιδιά: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Η επέμβαση της Ωτοπλαστικής στα παιδιά, μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5-6 ετών και έπειτα. “Γιατί όχι νωρίτερα;’ ,ρωτούν πολλοί γονείς. Ο μόνος λόγος είναι πως σε αυτήν την ηλικία περίπου ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του ωτικού χόνδρου ενός ατόμου. Στην πρώτη βρεφική ηλικία ο ωτικός χόνδρος χάνει σταδιακά την ελαστικότητα που έχει κατά τη γέννηση (για αυτό και οι μικρές μη χειρουργικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με την τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα απευθύνονται μόνο στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού και ο βαθμός επιτυχίας τους ελαττώνεται σημαντικά όσο το βρέφος πλησιάζει τους 6 μήνες ζωής) και αρχίζει να αναπτύσσεται σε μέγεθος. Η διαδικασία ανάπτυξης του χόνδρου ολοκληρώνεται στην ηλικία των 5-6 ετών.

 

Παρόλο που οι δυσμορφίες στην περιοχή των αυτιών δεν επηρεάζουν λειτουργικά την ακοή, αποτελούν πολύ συχνά αιτία “πειραγμάτων” από τους συμμαθητές  και φίλους προς το παιδί που έχει πολύ πεταχτά αυτιά ή και το ίδιο το παιδί φαίνεται κάποιες φορές να προβληματίζεται για τον λόγο που τα αυτιά του είναι διαφορετικά από των άλλων παιδιών. Έτσι λοιπόν, πολλοί γονείς αποφασίζουν να προχωρήσουν σε πιο άμεσες παρεμβάσεις όταν το πρόβλημα είναι εντονότερο από τον μέσο όρο και δεν περιμένουν την ενηλικίωση.

Ωτοπλαστική στα παιδιά: Είναι ασφαλής;

Η ωτοπλαστική είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση και η μετεγχειρητική διαδικασία δεν είναι δύσκολη ώστε να αποτελεί εμπόδιο για την απόφαση να προχωρήσει κανείς σε αυτήν.

 

Στην πρώτη σας συνάντηση, ο Χειρουργός θα αξιολογήσει την ανατομία  αλλά και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας και θα σας ενημερώσει σχετικά με την αναγκαιότητα και δυνατότητα να προχωρήσετε άμεσα στην επέμβαση ή όχι. Παράλληλα, θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για τη χειρουργική επέμβαση αυτή ώστε να αποφύγετε εκφράσεις φόβου και αγωνίας. Το παιδί μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να αντιμετωπίσει την όλη διαδικασία με χαρά και να την θυμάται ως κάτι εύκολο και θετικό.

 

Ποια είναι η διαδικασία;

Σε παιδιά έως 15 ετών η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως προτείνεται η τοπική αναισθησία ή η μέθη. Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί με τέτοιον τρόπο ώστε να κρύβεται στην φυσική πτυχή του δέρματος και να μην είναι  ορατή στον εξωτερικό παρατηρητή. Ο χόνδρος του αυτιού παίρνει άμεσα την επιθυμητή μορφή χάρη στην τοποθέτηση μόνιμων ραμμάτων και ακολουθεί η συρραφή του δέρματος με τη χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων. Έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να αφαιρεθεί κάτι σε δεύτερο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, τα ωτικά πτερύγια παραμένουν στη νέα τους βελτιωμένη θέση. Ο μικρός ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να φορά για λίγες ημέρες μία φαρδιά πιεστική κορδέλα, σαν αυτή που φορούν οι γυναίκες στα μαλλιά. Επίσης, ο Ιατρός θα δώσει οδηγίες σχετικά με την αποχή από το κολύμπι και γενικότερα τις αθλητικές δραστηριότητες, για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

 

Προγραμματίστε με την Χειρουργό ΩΡΛ Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, MD, PhD , το ραντεβού κατά το οποίο θα εκτιμηθεί το παιδί σας και λάβετε πρώτα από όλα μία αξιόπιστη και αντικειμενική άποψη σχετικά με την αναγκαιότητα ή όχι της επέμβασης. Εάν πράγματι το παιδί σας πληρεί τα κριτήρια,  η γιατρός θα εξασφαλίσει για εσάς μία αρκετά απλή χειρουργική και μετεγχειρητική διαδικασία και ένα όμορφο φυσικό αποτέλεσμα που θα συντροφεύει το παιδί σας για πάντα.