Αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά): Πώς αντιμετωπίζονται χειρουργικά;

Τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) αφορούν μία από τις πλέον συνηθισμένες γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζει σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση και για το λόγο αυτό απασχολεί πολύ και «πληγώνει» την αυτοπεποίθηση τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών που έχουν «πεταχτά αυτιά».

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι καθαρά και μόνο χειρουργική. Σε παιδιά έως 15 ετών η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες προτείνεται η τοπική αναισθησία.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 με 6 ετών και μετά γιατί τότε έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ωτικού χόνδρου και μάλιστα προτείνεται αυτή η ηλικία γιατί το παιδί αποφεύγει τα «πειράγματα» που πιθανά να δεχόταν σε όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας από τους συμμαθητές του.

Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί ώστε να μην είναι καθόλου ορατή, ο χόνδρος παίρνει άμεσα την επιθυμητή μορφή του με τοποθέτηση μόνιμων ραμμάτων και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές του γνωρίζοντας πως θα πρέπει για λίγες ημέρες να φορά μία φαρδιά πιεστική κορδέλα, σαν αυτή που φορούν οι γυναίκες στα μαλλιά.

Προσοχή χρειάζεται μόνο στις αθλητικές δραστηριότητες για τους πρώτους μήνες ώστε να μην υπάρξει κάποιο τράβηγμα – τραυματισμός. Η κολύμβηση αντενδείκνυται για τις πρώτες δύο εβδομάδες.

Σε περίπτωση που οι γονείς παρατηρήσουν με τη γέννηση του παιδιού κάποια δυσμορφία στο ωτικό πτερύγιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικοί. Αυτή η παρέμβαση όμως μπορεί να γίνει μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του παιδιού , οπότε οι ωτικοί χόνδροι είναι ακόμη «εύπλαστοι». Μετά το πέρας των 6 μηνών η χειρουργική διόρθωση είναι μονόδρομος.