Το υαλουρονικό οξύ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σαν υλικό γεμίσματος σε ενέσιμη μορφή. Πρόκειται για υδρόφιλη ουσία που συνδράμει στη σύνδεση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, αποκαθιστά τον χαμένο όγκο του δέρματος και το κάνει σφριγηλό κι ελαστικό.

Με την πάροδο του χρόνου οι ινοβλάστες που υπάρχουν στο δέρμα λιγοστεύουν και εκφυλίζονται, με συνέπεια το δέρμα να γίνεται πιο λεπτό και εύθρυπτο. Η απώλεια του υαλουρονικού οξέως από το δέρμα, έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί το σφρίγος, η ελαστικότητα και ο όγκος του. Για τον λόγο αυτό ερχόμαστε να το υποκαταστήσουμε σε ενέσιμη μορφή. Η διαφορά του υαλουρονικού οξέως που παράγεται στο εργαστήριο με αυτό του οργανισμού είναι της τάξης του 1% και αυτό για να μην αποδομείται εύκολα από τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως διαρκούν 8 με 12 μήνες. Πέρα από το γέμισμα των ρυτίδων, το υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικό για αύξηση του όγκου στα χείλη ή σε άλλα σημεία που παρουσιάζουν ατέλειες και ανομοιομορφίες. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή μέθοδο, ανώδυνη, που ενδεχομένως να αφήσει μόνο μια κοκκινίλα ή ένα μικρό οίδημα, το οποίο υποχωρεί γρήγορα και ελαχιστοποιείται με την τοποθέτηση πάγου για 1-2 ώρες άμεσα μετά την θεραπεία.

Επιπλέον, ένα άλλο θετικό του υαλουρονικού είναι ότι εάν ο ασθενής αλλάξει γνώμη μετά την εφαρμογή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υαλουρονιδάση, ένα ένζυμο που μπορεί να διαλύσει το υαλουρονικό οξύ, έτσι ώστε το σημείο όπου εφαρμόστηκε να μπορεί να επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση.

Το υαλουρονικό μπορεί να συνδυαστεί και με θεραπείες με botox ούτως ώστε τα αποτελέσματα να ικανοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις επιθυμίες των ασθενών.

Πιο συχνές περιοχές χρήσης του υαλουρονικού είναι:

1) Περιοχή γύρω από τα χείλη (ρυτίδες γύρω από τα χείλη, γραμμές στη γωνία του στόματος)

2) Ρινοχειλική αύλακα (που ενώνει τη μύτη με τα χείλη)

3) Αύξηση του όγκου σε χείλη και ζυγωματικά

4) Ρυτίδες μεσόφρυου σε συνδυασμό με θεραπείες botox