Μπορεί τα αυτιά μας να μη βρίσκονται πάνω στο πρόσωπο, όμως το πλαισιώνουν και αποτελούν χαρακτηριστικό που συμβάλλει σημαντικά στην εξωτερική μας εμφάνιση. Τα αφεστώτα ώτα ή «πεταχτά αυτιά» είναι μια από τις συχνότερες γενετικές ανωμαλίες στην περιοχή της κεφαλής. Η εικόνα των αυτιών μας επηρεάζεται από κάθε παραμόρφωση στο μέγεθος ή το σχήμα τους.

Διακρίνουμε τρία είδη δυσμορφίας στα αυτιά:

  • Ανωμαλία σχηματισμού της κόγχης
  • Ελλιπής σχηματισμός της πτυχής της ανθέλικας
  • Πεταχτά ωτικά πτερύγια
  • Πεταχτά λοβία των αυτιών ή μακριά λοβία των αυτιών

Ωτοπλαστική σε παιδιά – Από ποια ηλικία μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση;

Οι αισθητικές διαταραχές στα αυτιά εμφανίζονται από πολύ μικρή ηλικία. Η πλήρης εικόνα καθίσταται εμφανής μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των παιδικών αυτιών, δηλαδή στην ηλικία των 5 ετών. Είναι γνωστό πως ένα ποσοστό της τάξης του 5% των παιδιών παγκοσμίως, γεννιούνται με αφεστώτα ώτα. Από αυτά περίπου τα 2/3 παρουσιάζουν κληρονομική προδιάθεση.

Αυτού του τύπου οι δυσμορφίες στα αυτιά δεν επηρεάζουν λειτουργικά την ακοή. Παρόλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν συχνή αιτία πειραγμάτων, ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία, γεγονός που συμβάλλει αρνητικά στην ψυχολογία του παιδιού.

Η τέχνη της ωτοπλαστικής αναπτύχθηκε πριν από αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουμε όλη την απαραίτητη γνώση και εμπειρία ώστε να μπορεί να διενεργηθεί ακόμα και σε μικρά παιδιά με ασφάλεια. Μάλιστα θεωρείται πως η καταλληλότερη ηλικία να πραγματοποιηθεί η επέμβαση είναι τα 5 – 6 έτη. Στην ηλικία αυτή έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη του ωτικού χόνδρου, ενώ ταυτόχρονα το παιδί δεν έχει εκτεθεί ακόμη στα σχόλια συμμαθητών του (με τους οποίους θα μεγάλωσει μαζί) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ψυχολογία του κατά τη σχολική ηλικία .

Όσον αφορά στους ενήλικες, δεν υπάρχει κάποιος ηλικιακός περιορισμός σχετικά με την πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής.

Πώς πραγματοποιείται η ωτοπλαστική;

Η επέμβαση θεωρείται αρκετά απλή και έχει διάρκεια περίπου μίας ώρας. Συνήθως πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας  ή μέθης στους ενήλικες. Στα παιδιά γίνεται υπό γενική αναισθησία.

Αρχικά  διενεργείται μια τομή στο πίσω μέρους του αυτιού, μέσω της οποίας διαχωρίζεται ο χόνδρος από το δέρμα. Αυτή η τομή “κρύβεται” μέσα σε μία φυσική αύλακα και έτσι δεν είναι καθόλου ορατή στη συνέχεια.  Ο ωτικός χόνδρος ανασχηματίζεται και διαμορφώνεται κατάλληλα από το χειρουργό και σταθεροποιείται στην επιθυμητή θέση με ράμματα. Στο τέλος αφαιρείται η απαιτούμενη ποσότητα δέρματος και η διαδικασία ολοκληρώνεται με σύγκλειση της τομής με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα.

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης τοποθετούνται από το χειρουργό ειδικές γάζες με αντιβιοτική αλοιφή και μια ειδική κορδέλα.

Δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα.

Επανορθωτική ωτοπλαστική

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κατηγορία ωτοπλαστικής, η οποία πραγματοποιείται συνήθως έπειτα από κάποιον τραυματισμό, που έχει αλλοιώσει την αρχιτεκτονική δομή του ενός ή και των δύο αυτιών. Σπανιότερα πρόκειται για επέμβαση επιδιόρθωσης κάποιας προγενέστερης αποτυχημένης επέμβασης.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται κάπως πιο απαιτητική από την απλή ωτοπλαστική. Είτε έπειτα από ένα ατύχημα, είτε μετά από μια προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση, η ανατομία του αυτιού έχει μεταβληθεί, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς.

Μετά την επέμβαση

Ο ασθενής θα πρέπει να φοράει μία ελαστική κορδέλα (όπως αυτή που φοράμε για να συγκρατούμε τα μαλλιά μας) για 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση. Την επομένη εβδομάδα θα  φορά την κορδέλα μόνο στον ύπνο του και στη συνέχεια την αφαιρεί τελείως.

Δεν απαιτείται αφαίρεση ραμμάτων καθώς τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.

Η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται συνήθως  2-3 ημέρες μετά την επέμβαση, ενώ τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο εντός μίας εβδομάδας.

Η ωτοπλαστική είναι μία ανώδυνη επέμβαση. Η πιθανή ήπια ενόχληση των πρώτων ημερών (αίσθημα βάρους) μπορεί να αντιμετωπισθεί με απλά παυσίπονα.

Πότε είναι ορατό το τελικό αποτέλεσμα;

Η διόρθωση είναι ορατή από την πρώτη στιγμή. Απλώς για λίγες ημέρες τα αυτιά είναι λίγο πρησμένα. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται 2-3 εβδομάδες  μετά, αφού έχει υποχωρήσει τελείως το μετεγχειρητικό οίδημα.

Μία επιτυχημένη ωτοπλαστική στοχεύει στη διόρθωση δυσμορφιών των πτερυγίων, καθώς και στη μείωση της απόστασής τους από το κρανίο -στην  περίπτωση των αφεστώτων ώτων (ιδανική απόσταση θεωρούνται τα 15mm).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση, επικοινωνήστε με τη Χειρουργό – ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθύντρια Έ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής στο Metropolitan General.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την ωτοπλαστική ΕΔΩ

επικοινωνίαΕπικοινωνία