Πολύποδες Ρινός και Αντιμετώπιση

Οι πολύποδες ρινός (ρινικοί πολύποδες) είναι σχηματισμοί πασχισμένου- εκφυλισμένου ρινικού βλεννογόνου που αναπτύσσονται παθολογικά στις ρινικές θαλάμες και στους παραρρίνιους κόλπους, και “μπλοκάρουν” την αναπνοή και τον φυσιολογικό αερισμό των παραρρινίων κοιλοτήτων.

 

Συχνά μάλιστα η παρουσία ρινικών πολυπόδων συνυπάρχει και με άλλες παθήσεις που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη ρινική αναπνοή, όπως είναι η σκολίωση τουρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι ρινικοί πολύποδες είναι πάντοτε καλοήθεις σχηματισμοί, δεν εξαλλάσσονται σε κακοήθεις και αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

 

Ποιά είναι τα αίτια δημιουργίας των ρινικών πολυπόδων;

Οι πολύποδες ρινός δε σχετίζονται ξεκάθαρα με κάποιο αίτιο . Παρόλα αυτά, μεταξύ των πιθανών καταστάσεων που ευνοούν την εμφάνισή τους μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Χρόνια Αλλεργική φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου
  • Ιστορικό βρογχικού άσθματος ή και αλλεργίας στην ασπιρίνη
  • Χρόνια Δυσκολία στην αναπνοή λόγω υπερτροφίας των ρινικών κογχών, σκολίωσης ρινικού διαφράγματος κ.α.
  • Εισπνοή συγκεκριμένων προϊόντων της βιομηχανικής μεταποίησης
  • Κληρονομικότητα

Τί συμπτώματα παρουσιάζουν όσοι έχουν πολύποδες στη μύτη ;

Οι ρινικοί πολύποδες αποτελούν μία σύνθετη κατάσταση του ανώτερου αναπνευστικού μας συστήματος.

 

Προς αποφυγή επιπλοκών, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έγκαιρα έναν Ωτορινολαρυγγολόγο αν παρουσιάζει κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στη ρινική αναπνοή – Διαρκές Αίσθημα βουλωμένης μύτης
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
  • Βήχας, ειδικά όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ύπτια θέση
  • Μειωμένη ή καθόλου αίσθηση της όσφρησης ή/και της γεύσης
  • Αίσθημα ακοής όπως όταν βρισκόμαστε σε μεγάλο υψόμετρο (“βαρύ “ αυτί)
  • Κεφαλαλγίες – Προσωπαλγίες
  • Ροχαλητό ή /και υπνική άπνοια
  • Συχνές επιστάξεις (ρινορραγίες)
  • Αίσθημα κόπωσης – ήδη από την ώρα της πρωινής έγερσης

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάζει κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, θα πρέπει να προγραμματίσει το συντομότερο δυνατό την επίσκεψή του στον Ωτορινολαρυγγολόγο για να γίνει η απαραίτητη διάγνωση.

 

Η διάγνωση παρουσίας των ρινικών πολυπόδων γίνεται με την ενδοσκόπηση της ρινός, μία ανώδυνη εξέταση που πραγματοποιείται στο ιατρείο και επιτρέπει τον λεπτομερή έλεγχο του εσωτερικού της μύτης.

 

Με την εξέταση αυτή, ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να διαγνώσει αν υπάρχουν πολύποδες, στραβό ρινικό διάφραγμα ή άλλα προβλήματα μέσα στις ρινικές θαλάμες που να δικαιολογούν τα συμπτώματα που έφεραν τον ασθενή στο ιατρείο και που χρήζουν αντιμετώπισης, συντηρητικής ή χειρουργικής.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;

Για την αντιμετώπιση της πάθησης επιλέγεται η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων. Τα οφέλη της συγκεκριμένης επέμβασης για τον ασθενή είναι πολλά.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο χειρουργός έχει λεπτομερή εικόνα της ανατομίας της μύτης και μπορεί να αφαιρέσει τους παθολογικούς ιστούς χωρίς να επηρεαστούν οι φυσιολογικές δομές της ρινός και  με τον ελάχιστα τραυματικό τρόπο.

 

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που ο ασθενής αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και άλλα προβλήματα, όπως η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος κ.ά. ,τότε στο ίδιο χειρουργείο μπορεί να λυθούν ταυτόχρονα όλα τα ανατομικά κολλήματα.

 

Τέλος, η ανάρρωση είναι ταχύτατη και ο ασθενής μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων, μπορεί να χαρίσει στον ασθενή μία “άλλη” ζωή, απαλλαγμένη από τα προβλήματα της ρινικής αναπνοής και από τις συνοδές επιπτώσεις της κακής ρινικής λειτουργίας.

 

Αν, μάλιστα, υπάρχει και σωστή συνεργασία μεταξύ ιατρού και ασθενή, τότε η επέμβαση θα φέρει τα βέλτιστα και πλέον μακροχρόνια αποτελέσματα για μια ποιοτική αναπνοή και κατ’ επέκταση μία ποιοτική ζωή.