Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια της δύσκολης αναπνοής από τη μύτη;

ρινική απόφραξη

Η διαδικασία της αναπνοής ξεκινά από τη μύτη και συνεχίζεται στους πνεύμονες. Αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν. Παρακάτω μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της ρινικής αναπνοής και με αυτό τον τρόπο να κατανοήσετε γιατί τη θεωρούμε τόσο σημαντική. Επιπλέον, παρατίθενται εν συντομία οι κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται τα αίτια στα οποία πιθανά να οφείλεται η δυσκολία κατά την αναπνοή από τη μύτη (ρινική απόφραξη).

 

Ποια είναι τα στάδια προετοιμασίας του εισπνεόμενου αέρα στη μύτη;

  1. Φιλτράρισμα: Τα επιθηλιακά κύτταρα της μύτης συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας, καθαρίζοντας τον αέρα από σκόνη και διάφορους παθογόνους οργανισμούς.
  2. Εφύγρανση: Κατά τη διέλευσή του από τη μύτη, ο εισπνεόμενος αέρας υγραίνεται, με σκοπό την προστασία του λαιμού, του λάρυγγα και των βρόγχων από την ξηρότητα.
  3. Θέρμανση: Ο κρύος αέρας θερμαίνεται στο εσωτερικό της μύτης, έτσι ώστε να φτάσει στους πνεύμονες στη σωστή θερμοκρασία.

 

Σε πολλές περιπτώσεις όμως η αναπνοή από τη μύτη γίνεται δύσκολη έως και κουραστική…

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα αίτια δυσκολίας κατά τη ρινική αναπνοή;

Η ρινική απόφραξη -ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί- μπορεί να είναι μόνιμη, παροδική ή εποχική, να συμβαίνει μόνο στη μία πλευρά της ρινικής κοιλότητας ή και στις δύο, ακόμα και να εναλλάσσεται.

Τα αίτια, στα οποία οφείλεται  ρινική απόφραξη στους ενήλικες μπορούν να διαχωρισθούν σε 3 μεγάλες κατηγορίες.

  1. Ανατομικές ανωμαλίες του εσωτερικού της μύτης

Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται τα προβλήματα του σκελετού της μύτης, όπως είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, αλλά και η ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων, η δυσλειτουργία των ρινικών βαλβίδων και η υπερτροφία των  ρινικών κογχών, πολύ λοξή ρινική πυραμίδα, πολύ πτωτική προς το στόμα κορυφή της μύτης.

  1. Εγκατάσταση Ρινίτιδων

Οι ρινίτιδες αποτελούν εξαιρετικά συχνές διαταραχές του ρινικού βλεννογόνου που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Δεν ταλαιπωρούν μόνο μία συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, ούτε σημαίνει πως κάποιος που δεν είχε το συγκεκριμένο πρόβλημα αποκλείεται να το αποκτήσει οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του. Συχνά οι ασθενείς ρωτούν: “Μα γιατί έγινε αυτό; Εγώ δεν είχα ρινίτιδες.” Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Οι ρινίτιδες μπορούν να προκύψουν κάποια στιγμή όπως και κάθε πρόβλημα υγείας που εμφανίστηκε ενώ δεν το αντιμετώπιζε κανείς στο παρελθόν. Μπορεί συνεπώς να δείξουν την «προτίμησή τους» στον καθένα από εμάς.  Ανάλογα με το αίτιο που τις προκαλεί, οι ρινίτιδες κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

Η συχνή αυτή μορφή ρινίτιδας είναι το αποτέλεσμα ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού έναντι ενός αβλαβούς κατά τα άλλα παράγοντα, ο οποίος λανθασμένα αναγνωρίζεται από τον οργανισμό  ως “εχθρικός” (αλλεργιογόνο).

  • Αγγειοκινητική ρινίτιδα

Ο συγκεκριμένος τύπος ρινίτιδας οφείλεται σε ευαισθησία του ρινικού βλεννογόνου, ο οποίος «πρήζεται» με αποτέλεσμα να «φράζει» σε κάποιο βαθμό την ανώτερη αναπνευστική οδό. Η αγγειοκινητική ρινίτιδα μπορεί να προκαλείται από απότομες αλλαγές του περιβάλλοντος (αυξομειώσεις θερμοκρασίας και υγρασίας), σχετίζεται όμως και με παράγοντες όπως είναι η διατροφή, το κάπνισμα, το stress, το επαγγελματικό περιβάλλον (π.χ. αρώματα, χρώματα κ.ά.), διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος, γαστροοισοφαγική και λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση κ.ά. Από τα παραπάνω κατανοεί κανείς πως είναι η πλέον δύσκολη στην αντιμετώπισή της κατηγορία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μεταβολές στο ορμονικό προφίλ της εγκύου    προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος  κατά ~40%. Αποτέλεσμα αυτού είναι η σταθερή διόγκωση των ρινικών κογχών και κατά συνέπεια η αύξηση της αντίστασης της διέλευσης του αέρα μέσω των ρινικών κοιλοτήτων. Με απλά λόγια, η έγκυος δυσκολεύεται -σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό- να αναπνεύσει από τη μύτη.

  • Φαρμακευτική ρινίτιδα

Πρόκειται για το είδος της ρινίτιδας που οφείλεται στη μακροχρόνια – παρατεταμένη χρήση αποσυμφορητικών ρινικών spray. Σε αυτή την «παγίδα πέφτουν» πολλοί συχνά άνθρωποι που, ενώ έχουν αντιληφθεί πως δυσκολεύονται καθημερινά στη ρινική τους αναπνοή, προσπαθούν να «αποφύγουν» να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και κατ´ επέκταση να αναζητήσουν διάγνωση και λύση.

  1. Δυσκολία λόγω ανάπτυξης μορφώματος/των που περιορίζουν το ζωτικό χώρο των ρινικών κοιλοτήτων

Η δημιουργία μορφωμάτων (καλοήθων ή μη) στη ρινική κοιλότητα δεν αποτελεί σύνηθες αίτιο δυσκολίας της ρινικής αναπνοής, παρόλα αυτά δεν μπορεί να παραλειφθεί από τη λίστα της διαφοροδιάγνωσης. Στα περιστατικά αυτά, η δυσκολία είναι συνήθως μονόπλευρη και επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά περιστατικά συνοδεύονται από συχνές ρινορραγίες.

Υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί η ποιοτική αναπνοή από τη μύτη;

Η αντιμετώπιση της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής είναι άμεση συνάρτηση της αιτίας που την προκαλεί. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) έχει το ρόλο της διάγνωσης και κατόπιν τούτου προτείνει εξατομικευμένα την πλέον κατάλληλη αντιμετώπιση με στόχο το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Συχνά δε, η αντιμετώπιση απαιτεί συνδυασμό χειρουργικών και συντηρητικών χειρισμών καθώς οι αιτίες μπορεί να είναι περισσότερες από μία.

 

Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Διευθύντρια Έ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής στο Metropolitan General.

 

επικοινωνίαΕπικοινωνία