Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δεν είναι μικρό το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που παρουσιάζει κάποιου βαθμού δυσχέρια στην αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου. Η ηπιότερη μορφή της παρουσιάζεται ως ροχαλητό, το οποίο είναι απλά θορυβώδης αναπνοή κατά τον ύπνο, ενώ η πιο σοβαρή της μορφή είναι η αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια, κατά την οποία οι άνθρωποι όχι μόνο ροχαλίζουν δυνατά, αλλά επίσης παρουσιάζουν διακοπές στην αναπνοή τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τόσο στην περίπτωση των ασθενών που δεν έχουν αντιληφθεί πως παρουσιάζουν άπνοιες κατά  τον ύπνο τους, όσο και στις περιπτώσεις που οι ασθενείς είναι γνώστες του προβλήματός τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωσή τους σε σχέση με την σοβαρότητα του προβλήματος.

 

Πότε υποψιαζόμαστε την παρουσία επεισοδίων υπνικής άπνοιας;

Οι περισσότεροι ασθενείς με υπνική άπνοια παρουσιάζουν δυνατό ροχαλητό. Παρόλα αυτά, κάθε άτομο που ροχαλίζει δεν πάσχει απαραίτητα και από υπνική άπνοια.

 

Συχνά ο/η σύζυγος ή σύντροφος θα προσέξουν αναπνευστικές παύσεις κατά τη διάρκειατου ύπνου και θα επιστήσουν την προσοχή για την πιθανότητα άπνοιας. Πολλοί εκ των ασθενών αυτών ξυπνούν απότομα κατά περιόδους, με την καρδιά τους να χτυπά δυνατά, ιδρωμένοι ή με την αίσθηση πνιγμού στον ύπνο τους.

 

Ο κακής ποιότητας ύπνος που απορρέει από τα επεισόδια υπνικής άπνοιας, οδηγεί σε αισθήμα κόπωσης και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε πρωινούς πονοκεφάλους, χαμηλή ποιότητα συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση στην εργασία, ροπή σε ατυχήματα.

 

Τι κινδύνους κρύβει η υπνική άπνοια;

Η υποψία επεισοδίων άπνοιας στον ύπνο απαιτεί ιατρική εκτίμηση και συμβουλευτική ανάλυση των μεθόδων αντιμετώπισής της. Οι κίνδυνοι από μία αδιάγνωστη και χωρίς αντιμετώπιση αποφρακτικού τύπου υπνικής άπνοια περιλαμβάνουν την αυξημένη πιθανότητα συμβάντων, δυνητικά επικίνδυνων ακόμα και για την ίδια τη ζωή, όπως είναι: αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμίες, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή  νόσος.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η στέρηση ύπνου σε χρόνια βάση, όπως αυτή που προκαλείται από τη σοβαρού βαθμού υπνική άπνοια, έχει επίδραση στην ικανότητα κάποιου να οδηγήσει αυτοκίνητο ανάλογη σχεδόν με αυτήν που έχει η κατανάλωση αλκοόλης, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε ατυχήματα.

 

Αίτια και αντιμετώπιση

Η σημαντικού βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερτροφικές αμυγδαλές ή η μακριά σταφυλή και η μικρή κάτω γνάθος πιθανά να αποτελούν την αιτία του προβλήματος και ίσως χρειαστούν χειρουργική παρέμβαση για τη διόρθωση της αποφρακτικού τύπου υπνικής άπνοιας.  Σε περιπτώσες εντοπισμού των παραπάνω παθολογιών, η συντηρητική αντιμετώπιση με τη χρήση ρινικών ταινιών ή sprays ή ακόμη και η χρήση CPAP μάσκας στον ύπνο δεν έχει από μόνη της τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ και το κόστος  δεν είναι αμελητέο σε βάθος χρόνου.

 

Οι πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις  που  εκτελούνται για την αποφρακτικού τύπου  υπνική άπνοια περιλαμβάνουν:

 

Ρινική χειρουργική επέμβαση: Διόρθωση ρινικών  προβλημάτων, όπως είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος,η υπερτροφία των ρινικών κογχών, η ρινική πολυποδίαση κ.ά.

Φάρυγγο-υπερώιο-πλαστική (UPPP): Μια διαδικασία που αυξάνει το πλάτος του αεραγωγού  στην περιοχή του λαιμού.

Αμυγδαλεκτομή για την ελάττωση των αντιστάσεων του ανώτερου αεραγωγού στο ύψος του στοματοφάρυγγα.