Λειτουργική Ρινοπλαστική

Λειτουργική Ρινοπλαστική

Λειτουργική Ρινοπλαστική

ρινοπλαστικήΗ εξωτερική μας εμφάνιση, αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί σε άλλοτε άλλο βαθμό, αλλά σταθερά και σίγουρα, κάθε έναν από εμάς. Παρότι, δεν αποτελεί το μόνο στοιχείο που καθορίζει την προσωπικότητά μας, η εικόνα μας έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία μας. Ένα άτομο που αισθάνεται άνετα με την εμφάνισή του, διαθέτει υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτό επιδρά θετικά σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς του. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που η κοσμετική ιατρική είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα της πλαστικής-αισθητικής χειρουργικής.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη Λειτουργική Ρινοπλαστική;

Η Λειτουργική ρινοπλαστική  παρά το γεγονός είναι μία επέμβαση με διττό χαρακτήρα, (επίλυση προβλημάτων στην αναπνοή αλλά και στην εμφάνιση) πολλοί είναι οι ασθενείς που προχωρούν σε αυτήν πρωτίστως για λόγους αισθητικής. Η επέμβαση αυτή έχει βέβαια συχνά πέρα από αισθητικό (διόρθωση εξωτερικής εμφάνισης της μύτης) ή και λειτουργικό  (επίλυση  προβλημάτων στην αναπνοή, στην όσφρηση, στη γεύση ή και στον ύπνο π. χ. άπνοιες – ροχαλητό) και επανορθωτικό χαρακτήρα (διόρθωση προβλημάτων από προηγούμενη επέμβαση, διόρθωση δυσμορφιών μετά από κακώσεις).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πλέον αναζητούν τη μόνιμη χειρουργική λύση της ρινοπλαστικής ανάγοντας τη συγκεκριμένη επέμβαση σε “κορωνίδα” των αισθητικών επεμβάσεων του προσώπου.

Μύτη που αναπνέει ελεύθερα

Όσον αφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της μύτης, η ρινοπλαστική στοχεύει στη διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, με ταυτόχρονη ή όχι ελάττωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών, ανάλογα με την προεγχειρητική τους εικόνα. Σε περιστατικά όπου πιθανά να συνυπάρχουν και άλλα ρινικά προβλήματα π. χ. παρουσία ρινικών πολυπόδων, υπερτροφία αδενοειδων εκβλαστησεων κλπ η αντιμετώπιση αυτών μπορεί και λαμβάνει χώρα στο ίδιο χειρουργείο.

Τι μπορεί να γίνει όταν ο υποψήφιος για τη ρινοπλαστική παρουσιάζει και επεισόδια υπνικής άπνοιας;

Σε περιστατικά που εμφανίζουν επεισόδια υπνικής άπνοιας,  η επίλυση των ανατομικών προβλημάτων της μύτης πιθανά να χρειαστεί να συνδυαστεί και με αμυγδαλεκτομή ή /και φαρυγγουπερωιοπλαστική, όταν το κώλυμα σχετίζεται και με τη μορφολογία του φάρυγγα. Ο συνδυασμός των παραπάνω επεμβάσεων απαλλάσσει τον ασθενή από την ανάγκη να υποβληθεί σε μία ακόμη επέμβαση σε δεύτερο χρόνο. Συνεπώς, οι ασθενείς που προχωρούν σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, δίνουν μόνιμη λύση σε αυτό , ξαναβρίσκουν τη σωστή λειτουργία της μύτης τους αλλά και μία καλύτερη ποιότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και στον ύπνο τους .

Ταυτόχρονη αισθητική παρέμβαση

Σε συνδυασμό με τη χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και των λοιπών προβλημάτων της ρινός, συχνά οι ασθενείς επιζητούν ταυτόχρονα και τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης τους.

 

λειτουργική ρινοπλαστική

 

Η βελτίωση της εμφάνισης της μύτης επιτυγχάνεται από εξειδικευμένο ιατρό στον τομέα της λειτουργικής ρινοπλαστικής, ούτως ώστε το αποτέλεσμα του χειρουργείου να είναι μία μύτη όμορφη- σύμφωνα με τα σύγχρονα αντικειμενικά πρότυπα ομορφιάς– που όμως μοιάζει φυσική, βρίσκεται σε αρμονία με τις λοιπές αναλογίες του προσώπου και βέβαια αναπνέει σωστά, απαλλάσσοντας τον ασθενή από όλα τα προβλήματα που προκαλούν η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος  κλπ.

Η Δρ ωτορινολαρυγγολόγος Ειρήνη Μάντζαρη είναι εξειδικευμένη στη χειρουργική της ρινός, και στη Λειτουργική Ρινοπλαστική και διαθέτει μεγάλη αντίστοιχη χειρουργική εμπειρία στην αντιμετώπιση τόσο ασθενών που έρχονται πρώτη φορά να λύσουν το πρόβλημά τους, όσο και στην Επανορθωτική χειρουργική μετά από κακώσεις ή και μετά από επεμβάσεις που δεν έδωσαν στους ασθενείς το αποτέλεσμα που επιζητούσαν σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο.

Ποια είναι η ιδανική μύτη;

Η έννοια της ιδανικής μύτης δεν είναι σταθερή. Για κάθε άτομο οι “τέλειες” αναλογίες αλλάζουν ανάλογα με την μορφολογία του προσώπου και των χαρακτηριστικών του.

 

ρινοπλαστική

 

Η γιατρός κατά το ραντεβού πριν τη ρινοπλαστική θα μελετήσει ενδελεχώς την ανατομία της κάθε μύτης και την ποιότητα των ιστών της, και βασισμένη σε αντίστοιχα πραγματικά περιστατικά, και όχι σε photoshop, θα δώσει στον κάθε υποψήφιο να καταλάβει τις προσδοκίες που πρέπει να έχει ο ίδιος εξατομικευμένα από την επέμβαση. Με τις κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές οι αλλαγές που γίνονται οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα που «δένει» αρμονικά με το υπόλοιπο πρόσωπο. Σε λίγες μόλις ημέρες μετά το χειρουργείο οι εξωτερικοί παρατηρητές να βλέπουν μια όμορφη μύτη χωρίς όμως να την αναγνωρίζουν ως χειρουργημένη.

ρινοπλαστική

Τι προσφέρει μια επιτυχημένη λειτουργική ρινοπλαστική;

Μια επιτυχημένη, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, ρινοπλαστική προσφέρει μετεγχειρητικά στον ασθενή μία «νέα» ζωή καθώς πλέον αναπνέει και μυρίζει φυσιολογικά, κοιμάται καλά και ξεκουράζεται και ταυτόχρονα αισθάνεται πιο όμορφα με το πρόσωπό του κι αυτό καθρεφτίζεται στην αυτοπεποίθησή του. Η μύτη είναι ο κυρίαρχος του προσώπου καθώς βρίσκεται στο κέντρο του και οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη δυσμορφία σε αυτήν αλλάζει όλες τις αναλογίες του προσώπου, την έκφραση των ματιών, το χαμόγελο και φυσικά το προφίλ.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι παγκοσμίως η ρινοπλαστική αποτελεί την κορωνίδα των αισθητικών επεμβάσεων στην περιοχή του προσώπου.

Συχνές Ερωτήσεις για τη Ρινοπλαστική

1)Πώς γίνεται η λειτουργική ρινοπλαστική; Θα έχω ουλές μετά το χειρουργείο;

Το χειρουργείο της λειτουργικής ρινοπλαστικής συνήθως γίνεται με την τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής, οπότε και όλες οι τομές που δίνουν πρόσβαση τόσο στη ράχη όσο και στην κορυφή της μύτης γίνονται εσωτερικά και δεν είναι καθόλου ορατές. Σε περιπτώσεις (κυρίως επανεπεμβάσεων ) που μπορεί να απαιτηθεί να πραγματοποιηθεί ανοικτού τύπου προσπέλαση, γίνεται μία τομή στην περιοχή της στυλίδας η οποία όμως μετεγχειρητικά ‘σβήνει’ και δεν είναι ορατή.

2)Θα κοιμάμαι την ώρα της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση ώστε ο ασθενής να μην ταλαιπωρείται καθόλου. Πρόκειται για την πλέον ασφαλή διαδικασία για τον ασθενή (προστασία αεραγωγού, απουσία πόνου).

3)Τι να περιμένω μετά τη ρινοπλαστική;

Ξυπνώντας ο ασθενής έχει ειδικά ταμπόν στη μύτη του τα οποία παραμένουν για μία έως δύο ημέρες. Μετά το πέρας αυτών των ημερών ο ασθενής αναπνέεει πλέον από τη μύτη . Επίσης για επτά με δέκα ημέρες ο ασθενής φέρει διακριτικό εξωτερικό νάρθηκα . Στις περισσότερες περιπτώσες (ανάλογα και με την προδιάθεση του ασθενούς) δε δημιουργούνται μετεγχειρητικά εκχυμώσεις ή οιδήματα πέριξ των οφθαλμών. Ακόμη όμως και στους ευπαθείς ιστούς που πιθανά να υπάρξουν ελάχιστες εκχυμώσεις και οιδήματα κάτω από τα μάτια, αυτά έχουν ήδη υποχωρήσει πλήρως, το αργότερο μέχρι την αφαίρεση του νάρθηκα. Μετεγχειρητικά ο ασθενής δεν πονά.

rinoplastiki

Επιθυμώ να προχωρήσω σε επέμβαση ρινοπλαστικής. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θα πρέπει αρχικά να απευθυνθούν στον εξειδικευμένο ρινοχειρουργό της επιλογής τους για μία πλήρη κλινική εξέταση και διάγνωση των ρινικών προβλημάτων που θα πρέπει να διορθωθούν. Στην διάρκεια της επίσκεψης, λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό για τον ασθενή και εξετάζεται η μορφολογία της μύτης  στο εσωτερικό της αλλά και εξωτερικά . Στην προεγχειρητική συνέντευξη που λαμβάνει χώρα στο ιατρείο μας, ο ασθενής μετά την κλινική εξέταση θα εξηγήσει τις προσδοκίες του  ενώ η γιατρός θα αξιολογήσει, σύμφωνα με τη μεγάλη χειρουργική εμπειρία της, τη δυνατότητα υλοποίησής τους εξατομιξευμένα και ρεαλιστικά.

Δρ Ειρήνη Μάντζαρη, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολογος, Εξειδικευμένη στη Λειτουργική και Επανορθωτική Ρινοπλαστική

 

Επικοινωνία

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ