Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη MD, PhD

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Οι εμβοές είναι ένα αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα που προσομοιάζει με βουητό, σφύριγμα ή φύσημα. Ο βόμβος αυτός είναι άλλοτε δυνατός και άλλοτε πιο χαμηλός και μπορεί να προκληθεί από διάφορα παθολογικά αίτια όπως, οι λοιμώξεις στα αυτιά, η κυψελίδα ωτός (συγκέντρωση κεριού), η νόσος Meniere, που συνδυάζεται με ζαλάδα. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού από δυνατό ήχο ή από την παρουσία ξένου σώματος.

Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που παρουσιάζει εμβοές, πάσχει και από βαρηκοΐα. Επίσης, οι εμβοές μπορεί να προκληθούν από φάρμακα που περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες και ασπιρίνη. Ακόμα, υψηλό ποσοστό ανθρώπων με εμβοές μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη ή άγχος, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι οι εμβοές μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές της ακουστικής οδού και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το μεγάλο εύρος αιτιών που μπορεί να προκαλέσουν εμβοές, επιτάσσει ο ιατρός να λάβει ενδελεχώς το ιστορικό του ασθενούς, να προχωρήσει σε ακοολογικό έλεγχο (ακοόγραμμα) ή να ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο σε περίπτωση μονόπλευρης νευροαισθητήριας βαρηκοΐας.

Η επικοινωνία του ιατρού με τον ασθενή και η καλή ενημέρωση του δεύτερου είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ιατρός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή ότι οι εμβοές με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο ήπιες στις περισσότερες περιπτώσεις. Επίσης, καλό είναι ο ασθενής να αποφεύγει ερεθιστικές ουσίες όπως ο καφές και η νικοτίνη, όπως και σκευασμάτων που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ και τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Οι ασθενείς που υποφέρουν από εμβοές γιατί πάσχουν από κατάθλιψη, βλέπουν σημαντική βελτίωση με τη χρήση αντικαταθληπτικών. Αν διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς πάσχουν από νόσο Meniere, τότε η έγχυση γενταμυκίνης και στεροειδών, μπορεί να έχει δραστικότατα αποτελέσματα στη μείωση των εμβοών. Τέλος, αν οι εμβοές οφείλονται σε αγγειακή συμπίεση ή ωτοσκλήρυνση, βελτιώνονται σημαντικά μετά από χειρουργική επέμβαση.

Όπως αναφέραμε, οι πολλές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις εμβοές, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για καλή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς. Συχνά, ο ασθενής δεν κατανοεί τη φύση του προβλήματός του ή φοβάται ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια πολύ σοβαρή πάθηση. Είναι σημαντικό ο ιατρός να καθησυχάσει τον ασθενή και να του δώσει εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων είναι και η ηχοκάλυψη ή η θεραπεία επανεκπαίδευσης των εμβοών, τεχνικές που έχουν βοηθήσει πολλούς ασθενείς. Αν υποφέρετε από εμβοές, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας και ανακουφίστε το πρόβλημά σας όσο το δυνατόν περισσότερο.