Η ρινοπλαστική είναι πλέον δημοφιλής σε όλα τα φύλα. Η ρινοπλαστική στις γυναίκες βέβαια εξακολουθεί να έχει τα πρωτεία.

Δεδομένου ότι η ομορφιά αποτελούσε και θα συνεχίζει πάντοτε να αποτελεί ένα πολύτιμο και πολυπόθητο αγαθό, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως την προτίμηση των γυναικών στη συγκεκριμένη επέμβαση, την “βασίλισσα” των επεμβάσεων του προσώπου.

 

Γιατί η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι τόσο δημοφιλής στις γυναίκες;

Η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει. Για να το επιτύχει αυτό,  χρειάζεται να είναι υγιής και να αισθάνεται όμορφα με τον εαυτό της. Σύμμαχός της σε αυτήν της την προσπάθεια είναι η σύγχρονη ιατρική,  μέσα από πολλές ειδικότητες και παροχές. Η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μία από τις ιατρικές υπηρεσίες που έχουν διπλό ρόλο και αυτό την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Πού στοχεύει; Σε μία φυσιολογική ρινική αναπνοή και ταυτόχρονα σε ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα που αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά του κάθε προσώπου.

 

Ποιος είναι ο αισθητικός ρόλος της λειτουργικής ρινοπλαστικής;

Οι περισσότερες γυναίκες που ζητούν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική επιθυμούν να διορθώσουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

 • Μύτη με ύβο (καμπούρα)
 • Αποκλίνουσα (στραβή) μύτη
 • Πεσμένη προς το στόμα κορυφή-μύτη που “πέφτει” προς το στόμα
 • Πλατιά (φαρδιά)- ογκώδης κορυφή
 • Μακριά (μεγάλη) μύτη
 • Φαρδιά-“ανοιχτά” ρουθούνια ή αντιθέτως πολύ στενά ρουθούνια που δυσκολεύουν περαιτέρω την αναπνοή
 • Υπερ-προβολή της κορυφής σε σχέση με το υπόλοιπο προφίλ του προσώπου
 • Πλατιά ράχη που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της μεσότητας του προσώπου και “αγριεύει” τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του

 

Ποιος είναι ο λειτουργικός ρόλος της λειτουργικής ρινοπλαστικής;

Εκτός από τη συμβολή της ρινοπλαστικής στην εξωτερική εμφάνιση, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και την πολύτιμη συνεισφορά της στη λειτουργικότητα της μύτης. Πιο συγκεκριμένα, ο λειτουργικός ρόλος της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει τη διόρθωση όλων των πιθανών ανατομικών προβλημάτων της μύτης που πιθανά να παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση του αέρα. Χάρη στη λειτουργική ρινοπλαστική, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της ανεμπόδιστης και ποιοτικής ρινικής αναπνοής. Οι πιο συχνές καταστάσεις που μπορεί να παρεμποδίσουν την ελεύθερη ρινική αναπνοή και αποκαθίστανται μέσω της λειτουργικής ρινοπλαστικής είναι:

 • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα της μύτης)
 • Υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών
 • Μεγάλο μέγεθος των μέσων ρινικών κογχών (ανατομική παραλλαγή concha bullosa)
 • Πολύποδες της μύτης & χρόνια παραρρινοκολπίτιδα (συνδυασμός της επέμβασης με παράλληλη ενδοσκοπική επέμβαση στους παραρρίνιους κόλπους- FESS)
 • Δυσλειτουργία των ρινικών βαλβίδων

 

Σε τι διαφέρει η ρινοπλαστική στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες;

Σε γενικές γραμμές, το πρόσωπο μιας γυναίκας διαφέρει στις αναλογίες του σε σχέση με το πρόσωπο ενός άντρα. Κατά συνέπεια, οι γεωμετρικοί κανόνες που διέπουν τεχνικά τη ρινοπλαστική μεταβάλλονται στα δύο φύλα, αλλά και περαιτέρω από ασθενή σε ασθενή. Αυτή είναι και η “μαγεία” της επέμβασης αυτής. Καμία μύτη και κανένα πρόσωπο δεν είναι “κλώνος” άλλων. Κάθε μύτη, κάθε πρόσωπο, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και έτσι αντιμετωπίζεται προεγχειρητικά- διεγχειρητικά- μετεγχειρητικά.

Όσον αφορά τις γυναίκες ασθενείς, συνήθως είναι επιθυμητή και επιδιώκεται η δημιουργία μιας σχετικά πιο λεπτής μύτης και μιας ελαφρώς πιο ανασηκωμένης κορυφής σε σχέση με τους άνδρες ασθενείς.  Σε κάθε περίπτωση όμως, οι τελικές αναλογίες και πάλι διαφέρουν ανάλογα με την ανατομία και τη φύση των ιστών, τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου, το γενικό παρουσιαστικό  και τις ατομικές επιθυμίες των ασθενών.

 

Επικοινωνήστε με την εξειδικευμένη Ρινοχειρουργό Δρ. Ειρήνη Μάντζαρη, Διευθύντρια της Έ ΩΡΛ Κλινικής, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής της Κλινικής Metropolitan General, η οποία χάρη στην πλούσια χειρουργική εμπειρία της μπορεί να σας προσφέρει μία συνολικά όμορφη μύτη, απόλυτα εναρμονισμένη με τις αναλογίες και τα χαρακτηριστικά του δικού σας προσώπου, και οργανώστε το προεγχειρητικό σας ραντεβού.

Επικοινωνία