Οι τραχηλικές διογκώσεις μπορεί να είναι είτε καλοήθεις (βραχιακές κύστεις, λιπώματα, κύστεις θυρεογλωσσικού πόρου) είτε κακοήθεις από μεταστάσεις πρωτοπαθών καρκινικών βλαβών στις περιοχές του λάρυγγα, του υποφάρυγγα και του άνω στομίου του οισοφάγου, της αμυγδαλής, του στόματος, της γλώσσας, του ρινοφάρυγγα, των σιελογόνων αδένων και άλλων αιματολογικών νοσημάτων.

Που εμφανίζονται οι τραχηλικές διογκώσεις

Οι τραχηλικές διογκώσεις εμφανίζονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, ωστόσο συνήθως στα παιδιά οφείλονται σε αντιδραστική λεμφαδενοπάθεια, ιάσιμες λοιμώξεις, βακτηριακές ή συστηματικές. Σε πρώτη φάση η φυσική εξέταση του ασθενούς και η λήψη του ιστορικού του βοηθούν τον ιατρό να αποκομίσει μια πρώτη εικόνα.

Ενδείξεις που μπορεί να θορυβήσουν έναν ιατρόείναι όταν η μάζα που εμφανίζεται είναι σκληρή και άκαμπτη, όταν υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία στοματοφαρυγγικών βλαβών, χρόνια βραχνάδα και δυσφαγία, καθώς επίσης όταν η εν λόγω μάζα εμφανίζεται ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα.

Το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα για να συλλέξει ο ιατρός περισσότερα στοιχεία είναι η ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ρινολαρρυγοσκόπιο, το οποίο θα του επιτρέψει να αποκτήσει πλήρη εικόνα του λάρυγγα, του υποφάρυγγα, του ρινοφάρυγγα και της μύτης. Εάν διαπιστωθεί τραχηλική διόγκωση με σκληρή, μονόπλευρη, ανώδυνη μάζα διαμέτρου άνω των 2εκ. πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε περεταίρω εξετάσεις για την απόκλιση κακοήθειας.

Τραχηλικές Διογκώσεις – Κακοήθεια

Εάν διαπιστωθεί κακοήθης εξαλλαγή, είναι σημαντικό πέρα από την αφαίρεση των διογκώσεων και της εφαρμογής πλήρους λεμφογαγγλιακού καθαρισμού, να αναζητηθεί πιθανή πρωτογενής εστία, στην οποία οφείλονται οι τραχηλικές μεταστάσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, οι τραχηλικές διογκώσεις μπορεί να είναι καθόλα αθώες ή να ενέχουν το ενδεχόμενο κακοήθειας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας, να κανονίσετε μια φυσική εξέταση σε πρώτη φάση, κατά την οποία θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε και να λύσετε οποιαδήποτε απορία προκύψει. Η συνέχεια της πορείας θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των εξετάσεων, μια πορεία που με συνοδοιπόρο τον ιατρό σας θα γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του προβλήματός σας.