Η ρινοπλαστική στους άνδρες αποτελεί το 1/3 των πλαστικών επεμβάσεων της μύτης παγκοσμίως. Αξίζει λοιπόν να δούμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

 

Είναι η «σύγχρονη ανδρική ομορφιά» συνυφασμένη μόνο με τα  έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου και τις ατέλειες ή τελικά τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει και για το ανδρικό φύλο;

Στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας δείχνουν πως το 25% των Ελλήνων ανδρών υποβάλλεται σε τουλάχιστον μία χειρουργική επέμβαση με σκοπό να βελτιώσει την εμφάνισή του.

Η ρινοπλαστική βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των ανδρών ανάμεσα σε επεμβάσεις αυτής της κατηγορίας ενώ σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται πως το 1/3 του συνόλου των επεμβάσεων Ρινοπλαστικής πραγματοποιείται σε άνδρες.

 

Λειτουργική Ρινοπλαστική για άνδρες: Ποιο χαρακτηριστικό της καθιστά την επέμβαση  αυτή τόσο δημοφιλή;

Το αρχικό κίνητρο που οδηγεί στην επιλογή της επέμβασης  μπορεί να διαφέρει μεταξύ των περιστατικών. Ο βασικός λόγος για αυτή τη διαφοροποίηση είναι πως η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση διπλού χαρακτήρα η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας όμορφης- αρμονικής μύτης που είναι απόλυτα λειτουργική και αναπνέει ελεύθερα. Έτσι λοιπόν, η επέμβαση της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής συνδυάζοντας την επιστήμη με την τέχνη έχει ως τελικό στόχο να χαρίζει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα ομορφιάς και υγείας.

Αυτή η διττή φύση της επέμβασης είναι και ο λόγος που την καθιστά τόσο δημοφιλή σε όλα τα φύλα και σε όλες τις ηλικίες.

Ποια λειτουργικά προβλήματα της μύτης διορθώνονται μέσω της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής;

Ο λειτουργικός ρόλος της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ανατομικών προβλημάτων της ρινός τα οποία παρεμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση του αέρα στο εσωτερικό της και δυσχεραίνουν την αναπνοή.

Ποια είναι αυτά;

 

Διαταραχές του ύπνου όπως είναι το ροχαλητό και η υπνική άπνοια, οι οποίες εμφανίζονται συχνά στον ανδρικό πληθυσμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν παράλληλα με αυτή την επέμβαση όταν τα αίτια εντοπίζονται στην περιοχή της μύτης ή και του φάρυγγα.

 

Ποια αισθητικά προβλήματα της μύτης διορθώνονται μέσω της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής;

Με σεβασμό στις αναλογίες και την αρχιτεκτονική του κάθε προσώπου, στόχος σε κάθε περιστατικό είναι η νέα μύτη να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά χωρίς να μοιάζει «ψεύτικη».

Τι μπορεί να διορθωθεί με τη ρινοπλαστική;

  • Ο ύβος (καμπούρα της μύτης: απασχολεί την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζητούν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική καθώς «αγριεύει» το πρόσωπο και «κλέβει» την προσοχή από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του)
  • Λοξή μύτη. (Διαταράσσει την αρμονία του προσώπου συνολικά.)
  • Μακριά μύτη (μεγάλη μύτη) (στερεί τη γλυκύτητα από το πρόσωπο)
  • «Πεσμένη» προς το στόμα κορυφή (αυτή προσθέτει «κούραση και χρόνια» στο πρόσωπο ανδρών και γυναικών και επιπλέον δυσκολεύει την είσοδο του αέρα στα ρουθούνια)
  • Πλατιά μύτη (πρωταγωνιστεί στην en face εικόνα του προσώπου)
  • Φαρδιά ρουθούνια (απασχολούν περισσότερο σε έντονους μορφασμούς και γέλιο)

Σε ποια σημεία διαφέρει η ρινοπλαστική στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες;

Το ανδρικό πρόσωπο διαφέρει κατά κανόνα στις αναλογίες του σε σχέση  με το γυναικείο. Είναι λογικό λοιπόν οι γεωμετρικοί κανόνες που διέπουν τεχνικά τη ρινοπλαστική να μεταβάλλονται στα δύο φύλα, αλλά και από ασθενή σε ασθενή, καθώς κάθε πρόσωπο έχει τη δική του γεωμετρία και κατά συνέπεια τους δικούς του κανόνες. Για παράδειγμα:το πλάτος της οστικής πυραμίδας της μύτης είναι κατά κανόνα μεγαλύτερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Αναζητώντας λοιπόν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης ρινοπλαστικής, είναι σημαντικό να μην υπάρξει υπερβολική λέπτυνση της ράχης, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θηλυκοποίηση της μύτης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής σε άνδρες ο ρινοχειρουργός χειρίζεται διαφορετικά το ακρορρίνιο σε σχέση με τις γυναικείες μύτες αποφεύγοντας τη δημιουργία πολύ λεπτής ή και ανασηκωμένης κορυφής («γαλλική» μύτη). Συνήθως στα ανδρικά πρόσωπα επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας πιο ευθείας μύτης. Βέβαια οι τελικές αναλογίες και πάλι διαφέρουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του κάθε ασθενή.

Η ρινοπλαστική στους άνδρες: Ποια είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνετε;

Το μυστικό της επιτυχίας της ρινοπλαστικής δεν βρίσκεται μόνο στην αίθουσα του χειρουργείου, αλλά και στο  Ιατρείο πριν από την επέμβαση. Για να είναι επιτυχημένη η λειτουργική ρινοπλαστική είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή ασθενή και ρινοχειρουργού:

  • Να είστε ειλικρινείς με τον/την ρινοχειρουργό σας. Η πρώτη σας επίσκεψη στο ιατρείο είναι η καταλληλότερη στιγμή να εκφράσετε χωρίς κανένα δισταγμό τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας σε σχέση με τη νέα σας μύτη.
  • Να έχετε υπόψιν σας πως τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας είναι μοναδικά, επομένως μοναδική θα πρέπει να είναι και η νέα σας μύτη. Μην ζητήσετε από το χειρουργό σας να δημιουργήσει τη μύτη κάποιου άλλου ανθρώπου στο δικό σας πρόσωπο καθώς το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσει. Αφού εκφράσετε τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας, ακούστε προσεκτικά και τη γνώμη και τις συμβουλές του/της χειρουργού σας εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία του/της. Ο δίαυλος αυτός επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό θα σας φέρει πιο κοντά στο καλύτερο δυνατό -από αισθητικής αλλά και λειτουργικής άποψης- χειρουργικό αποτέλεσμα.
  • Ακόμα κι αν το βασικό σας κίνητρο είναι η αισθητική διόρθωση της μύτης σας, «εκμεταλλευτείτε» την ευκαιρία ο χειρουργός ΩΡΛ  σας να βελτιώσει ταυτόχρονα και την αναπνοή σας και κατά συνέπεια την υγεία σας.
  • Ακολουθήστε κατά γράμμα τις προεγχειρητικές οδηγίες πριν τη ρινοπλαστική που θα σας δώσει ο ρινοχειρουργός σας ούτως ώστε να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβασή σας.

Καλή σας επιτυχία!

 

επικοινωνίαΕπικοινωνία