ΥπογνάθιοςΟι υπογνάθιοι αδένες είναι σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται κάτω από το σαγόνι. Η εμφάνιση πόνου και οιδήματος στην περιοχή των υπογναθίων συνήθως σχετίζεται με στένωση του εκφορητικού τους πόρου και παρουσία λίθων (πρόβλημα που οδηγεί σε/σιελαδενίτιδα).

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται πρώτα από όλα μια επώδυνη διόγκωση του αδένα όταν τρώει (ιδίως ξινά). Η διόγκωση αυτή κάποιες φορές υποχωρεί από μόνη της μεταξύ των γευμάτων, αν όμως η απόφραξη είναι σημαντική τότε η διόγκωση επιμένει και εξελίσσεται σε φλεγμονή. Στις περιπτώσεις αυτές δίνεται αγωγή και οδηγίες που σχετίζονται με την καλή ενυδάτωση , την καλή στοματική υγιεινή και τη δίαιτα του ασθενούς.

Επί παρουσίας λίθου στον εκφορητικό πόρο του αδένα κοντά στο στόμιό του που εκβάλλει στο στόμα μπορεί να γίνει αφαίρεση του λίθου (σιαλολιθοτομή) και να αποφευχθεί η αφαίρεση ολόκληρου του υπογναθίου.

Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή σιαλολιθοτομή ή και σε περιπτώσεις που εντοπίζεται απεικονιστικά κάποιος όγκος στον υπογνάθιο (καλοήθης ή κακοήθης) τη λύση δίνει η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του υπογνάθιου αδένα.

Για οποιαδήποτε απορία σας συζητείστε με τον ιατρό σας ο οποίος θα διαφοροδιαγνώσει το πρόβλημα και θα σας προτείνει την καταλληλότερη λύση.